Vijesti Magazin Život na selu ili život u gradu

Život na selu ili život u gradu

0

Prilikom donošenja odluke u vezi sa najprikladnijom solucijom stambenog pitanja, postoji nekoliko ključnih stepenika koje je potrebno da pređemo, uzimajući u obzir kako naše materijalne mogućnosti, tako i naše svakodnevne potrebe i okvirni plan svojih budućih prilika.

Jedan od tih stepenika je nesumnjivo lokacija na kojoj ćemo formirati svoj dom, što je istovremeno i jedan od najznačajnijih činilaca prilikom određivanja vrednosti nekretnine. Osnovna dilema u ovom kontekstu je izbor između života na selu i života u gradu, a u tekstu koji sledi ćemo se pozabaviti prednostima i manama obe varijante.

Mogućnosti gradskog života

Najveća prednost gradskog života, koja naročito pogodouje mladim i ambicioznim ljudima, jeste široka paleta mogućnosti, kako u smislu sticanja obrazovanja, školovanja, doškolavanja i prekvalifikacije, tako i u smislu zaposlenja i poslovnog napretka. Gradovi pružaju mogućnost svojim stanovnicima da ostvare visoka mesečna primanja i na taj način se uklope sa višim životnim standardom koji se pripisuje gradovima generalno. Ovo je razlog zbog kojeg se u gradove doseljavaju mladi, kako oni koji tek kreću na put ka budućim pslovnim uspesima odabirom škole ili fakulteta, tako i oni koji žele da pronađu karijerni odgovor na svoje formalno obrazovanje i iskustvo.

Gradovi takođe podrazumevaju i brojne sadržaje kojima njihovi stanovnici mogu da ispune svoje slobodno vreme. Kulturni sadržaji poput pozorišnih predstava i obilazaka muzeja su za stanovnike gradova svakodnevna mogućnost, a istovremeno mogu da biraju kojim sportom žele da se bave, u kakvom ambijentu žele da večeraju sa prijateljima i tome slično.

Mogućnosti života na selu

Život na selu generalno ne važi za idealno rešenje za one koji streme ka poslovnim uspesima, ali su određene izmene na tržištu rada svakako dovele do toga da se pozicija sela u ovom kontekstu izmeni. Budući da je rad na daljinu postao uobičajena praksa, mladi pred sobom neretko imaju daleko slobodniji izbor kada je u pitanju mesto življenja, jer nisu dužni da budu fizički prisutni u prostorijama kompanije za koju rade. Zbog toga je popularnost sela među mladima takođe počela da se gradi, a naročito iz razloga što su nove generacije daleko više osvešćene u vezi sa faktorima za vođenje zdravog života u svakom smislu i ekološkim pitanjima. Život na selu pruža mogućnosti za pokretanje sopstvenog biznisa, proizvodnju hrane za sopstvene potrebe, što je posebno interesantno danas, kada je organska proizvodnja visoko vrednovana.

Ulaganje u nekretnine u gradu

Iako situacija na tržištu nekretnina na prvi mah ne ostavlja utisak da će kupci pohrliti ka kupovini stanova u gradu, činjenica je da je ulaganje u nepokretnosti na prostoru gradova izuzetno unosno i isplativo, budući da popularnost gradova praktično ne može da splasne, upravo zbog toga što nas potrebe u domenu obrazovanja i zaposlenja vezuju za njih. Iako je, dakle, teže izdvojiti sumu koja je potrebna za kupovinu stana u gradu nego kuće na selu, kvalitetna novogradnja (koju kupci najčešće biraju kako zbog fizičkog stanja, tako i zbog opcije povrata PDV-a) u nekom od većih gradova je rešenje za koje se češće i radije odlučujemo. Ovo je vid ulaganja novca i samim time štednje, naročiito zbog toga što sve ukazuje na to da će vrednost nekretnina u gradovima samo rasti u budućnosti.

Komfor na selu

Zagovornici života na selu ističu komfor kao osnovnu prednost ovog rešenja. Kuća na selu je zaista u ovom kontekstu neuporedivo komfornija opcija od života u stanu u gradu. Do naglog rasta popularnosti života na selu je došlo upravo u jeku pandemije virusa korona, kada je iskustvo izolacije dovelo do potrebe za komfornijim rešenjem stambenog pitanja i kada smo shvatili sve prednosti sopstvenog dvorišta. Život u kući takođe znači da ne postoje limiti koje u stanovima određuje skupština stanara i dnevni red zgrade, te i uopšte vrsta suživota sa komšijama koji ovakav stil života podrazumeva.

Ukoliko se dvoumite između života na selu i života u gradu, sastavite listu svojih prioriteta i zaključite u kojim domenima ste spremni da pravite određene kompromise. Do najsrećnijeg rešenja ćete doći ako uzmete u obzir sve svoje poslovne i privatne prilike, ali i finansijski momenat i planove za budućnost.

Velibor Živkov

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here