Vijesti Sport Život uz koronu: Ovo su preporuke zа rad teretana i fitnes centara

Život uz koronu: Ovo su preporuke zа rad teretana i fitnes centara

0
ž

Popuštanje mjera uvedenih zbog epidemije korona virusa dovelo je i do početka rada sportsko-rekreativnih centara, na veliko zadovoljstvo sportista i rekreativaca i u našem gradu.

U svrhu relaksacije mjera koje su na snazi kako bi se spriječilo ili smanjilo prenošenje virusa SARS-CoV-2, neophodna je primjena navedenih mjera kako bi se djelatnosti i privredni subjekti vratili u funkciju i bili na usluzi građanima, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Uputstvo za postepeno ublažavanje mjera – Teretane i fitnes centri

 • Omogućiti korisnicima korištenje teretana i održavanje fitnes treninga na otvorenom i u zatvorenom prostoru.
 • Radno vrijeme će zavisiti od ukidanja policijskog časa tj. perioda zabrane kretanja za sve građane.
 • Ograničiti broj osoba koje istovremeno borave u teretani/fitnes klubu tako da na 10m2 može da bude jedna osoba. Održavati obaveznu fizičku udaljenost od 2m između svih osoba u teretani/fitnes centru.
 • Korisnici usluga moraju unaprijed zakazati termin telefonom ili elektronskom poštom i tada dobijaju obavještenje o terminu i uslovima za korišćenje.
 • Na ulazu na vidnom mestu i u objektu obavezno moraju biti istaknuta pravila ponašanja zaposlenih i korisnika usluga.
 • Za sve zaposlene i korisnike koji dolaze u teretanu/fitnes centar nije dozvoljen dolazak u slučaju da imaju bilo kakve simptome zarazne bolesti (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu, otežano disanje, kijavica, malaksalost, proliv ili povraćanje…).
 • Osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem zaposlenih. Zaposleni treba svakodnevno prije dolaska na posao da mjere temperaturu. U slučaju pojave temperature i/ili drugih simptoma infektivne bolesti, zaposleni treba da se javi nadređenom i ne dolazi na posao dok ne dobije instrukcije svog porodičnog doktora u domu zdravlja.
 • Preporučuje se da se mjeri temperatura (bezkontaktnim toplomjerom) svim zaposlenima i korisnicima usluga na ulazu.
 • Svi zaposleni treba da nose zaštitnu masku tako da maska prekriva nos, usta i bradu, i da je zamijene čim se uoči da je vlažna ili zaprljana (minimalno treba da imaju dvije maske u toku smjene).
 • Korisnici su obavezni da nose masku kad god je to moguće, a da im ne otežava disanje prilikom vježbanja.
 • Potrebno je obezbijediti dozere za dezinfekciju ruku (poželjno beskontaktni) na ulazu u teretanu/fitnes centar, na ulazu u toalet, kao i odgovarajući broj dozera u prostorijama za vježbanje. Obezbijediti jasno istaknuto obavještenje o obavezi dezinfekcije ruku pri ulasku u teretanu/fitnes centar, ulasku/izlasku iz toaleta i, kad god je to moguće, prilikom mijenjanja sprava za vježbanje.
 • Sprave za vježbanje se obavezno moraju prebrisati dezinfekcionim sredstvom poslije svakog korisnika (prije nego što druga osoba koristi spravu).
 • Svlačionice i skladišta opreme za sada se trebaju držati zatvorene, kao i kupatila za tuširanje poslije korišćenja teretane. Korisnici treba da dođu u teretanu obučeni za trening sa svom potrebnom opremom i garderobom, a obuću trebaju prezuti na ulazu u teretanu, staviti u kesu i okačiti na mjestu posebno za to adaptiranom pored ulaza. Prostor za presvlačenje obuće poslije svakog korisnika očistiti i denzifikovati.
 • U toaletima je potrebno obezbjediti sapune, papirne ubruse, toplu vodu i vidno uputstvo za higijenu ruku. Sprovoditi redovnu dezinfekciju površina.
 • Sve vrijeme rada teretane/fitnes kluba omogućiti prirodno provjetravanje prostorija. Poslije svake grupe, a prije ulaska naredne potrebno je sprovesti postupak provjetravanja, čišćenja, pranja i dezinfekcije svih korištenih prostorija i sprava i rekvizita za vježbanje.
 • Preporuka je da kafeterije i slični prostori gdje se služe voda, sokovi ili hrana, a koji se nalaze u sklopu teretane/fitnes kluba, organizuju rad u skladu sa preporukom Instituta ”Preporuke za rad ugostiteljskih objekata (restorana, kafića, roštiljica..) tokom ublažavanja mjera epidemije koronavirusa (COVID-19)”
 • Prije napuštanja teretane/fitnes kluba treba dezinfikovati ruke, ukloniti i odložiti masku u kantu za smeće i ponovo dezinfikovati ruke.
 • Sav otpad, u koji spadaju i upotrijebljene maske, odlaže se u plastičnu kesu koja se mora vezati prije odlaganja u kontejner.
 • Na otvorenom prostoru moguće je organizovati grupne vježbe u kojima nema direktnog kontakta između učesnika i uz poštovanje fizičke distance od najmanje dva metra.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here