Vijesti Kultura i obrazovanje Zoran Jurkić, muzičar svjetskog glasa: Treba živjeti “punom parom”

Zoran Jurkić, muzičar svjetskog glasa: Treba živjeti “punom parom”

1

Nakon što ga je kao četverogodišnjaka ratni vihor davne 1946. godine, zajedno sa majkom Vlatkom i bratom Zlatanom, iz rodnog Bugojna doveo u Derventu, Zoran Jurkić je vrlo brzo, već polaskom u osnovnu školu, otkrio svoje simpatije prema muzici.

zoran jurkić
Bilo je to jednog lijepog septembarskog dana, kada je gradom prolazila parada pionira, tada veliki događaj.

– A mi, ko djeca, za njima! I ja tako trčeći, skroz naprijed, zapazim pored trobojke sa zvijezdom jednog malo većeg dječaka sa divnom zlatnom trubom! Tako nešto ja nikada nisam vidio. I taj divni instrument je ostavio neizbrisiv utisak na mene, toliko da ga ja nisam mogao zaboraviti! Poslije nekog vremena sam počeo svirati u našoj takozvanoj “pleh muzici”, opisuje Jurkić.

Bio je to duvački orkestar pod vođstvom vrsnog i nikada zaboravljenog pedagoga Vase Nećipora, a Jurkić je, naravno, svirao trubu. Ali tu stvari nisu išle glatko.

– Svaka proba bila je predstava pedagoških dostignuća našeg Vase. A ko je tu svirao? Bio je to nevjerovatan “mješung” radnika iz „Ukrine“ i „Obuće“, učitelji, đaci, čitave familije iz Omeragića, pokoji Cigo na bubnjevima i dvije pijandure! E, tu sam ja napravio moje prve i nikad zaboravljene muzičke korake. Učili smo note, ali je najteže bilo marširati u taktu i još svirati, prisjeća se Jurkić.

Poslije okončanja osnovnoškolskog obrazovanja u „Nikoli Tesli“, gimnazijalac tadašnjeg „Vlade Šuputa“ otkriva novi duvački instrument – saksofon, koji će ga pratiti u nastavku karijere. Nakon završetka gimnazije uslijedilo je školovanje na Muzičko-pedagoškoj školi u Sarajevu, potom je angažovan kao nastavnik muzičkog vaspitanja i geografije u Bunaru, da bi nakon jednogodišnjeg rada otišao na odsluženje vojnog roka na Kosovo, a potom proveo četiri godine na Muzičkoj akademiji u Beogradu.

Nakon tog perioda počinje Jurkićeva estradna karijera. Prvo je to bilo u orkestru „Korone“, koji je na turnejama po Jugoslaviji pratio tadašnje poznate pjevače Zafira Hadžimanovog, Senku Veletanlić, Nadu Knežević i druge, da bi sredinom šezdesetih postao član poznatih beogradskih „Elipsa“.

Raspad grupe se poklopio sa njegovim odlaskom u Skandinaviju, tako da u Danskoj upoznaje svoju suprugu Margaretu i ostaje da živi sve do danas.

– Dobijam posao kao flautista u Kamernom orkestru, a istovremeno sviram i u Kraljevskoj filharmoniji „Arhus“. U isto vrijeme sam angažovan kao tražen muzički pedagog jer sviram klasiku, džez i ritmičku muziku i to na saksofonu i flauti. Kasnije sam angažovan kao dirigent i instruktor u više simfonijskih i duvačkih orkestara po Danskoj. Zbog vječne nostalgije za mojom Bosnom, osamdesetih počinjem da se bavim i našom narodnom muzikom kojom se i dan-danas zabavljam, naravno, pored klasične muzike, koja mi je dala tehničku i muzičkoteoretsku nadgradnju, kaže Jurkić.

Danas je ovaj vrsni muzičar vrlo aktivan penzioner. Još uvijek trči, vozi bicikl, svira u nekoliko muzičkih sastava, ali kako kaže, uglavnom amaterski i u humanitarne svrhe.

– Zdravlje me dobro služi, potpuno sam prezdravio rak prostate, koji me je pogodio prije 3-4 godine. Bio je u početnoj fazi i sada je to potpuno sanirano i zbog toga živim život “punom parom”. Ponekad čovjek mora imati i malo sreće, za kraj će ovaj vrsni muzičar.

Ljubitelj automobila
Jurkić priznaje da je uvijek bio znatiželjan, zbog čega je imao mnogo hobija. Pored sviranja, interesovala ga je i restauracija i popravljanje muzičkih instrumenata.

– Automobili su me uvijek interesovali. Stariji Dervenćani se sjećaju da sam dolazio sa “bijesnim kolima”. Tako sam počeo popravljati i “budžiti” specijalne automobile. Imao sam „bubu“ sa poršeovim motorom i prvu turbo “bubu” u Danskoj. Potom slijede modeli Poršea Super Karera 911, 944 Turbo i slično. Naravno da sam ih popravljao i tako učio i tu tehnologiju. Ovdje u selu svi me u šali zovu “majstor svih zanata”, opisuje svoje strasti.

Pored svega, bavi se i slikarstvom, koje smatra dobrom terapijom.

B. N. – Derventa Cafe

PODIJELI

1 komentar

 1. “Muzicar svjetskog glasa”???
  Da nije to malo previse ambiciozno receno? Da bi se bilo muzicar svjetskog glasa treba malo vise argumenata od
  toga da je svirao svirao sa Zafirom Hadjimanovim.
  A sto se tice navoda o “Kraljevskoj filharmoniji „Arhus“-Takvo nesto jednostavno ne postoji u Danskoj.
  Postoji “Aarhus Symfoniorkester”-i tu Zoran nije clan.

  Ali najjadnije od njega kao “svjetskog” je to sto u tom svijetu nije naucio da djeli ljude po naciji ili rasi.
  Reci kako je svirao sa ponekim “CIGOM” – e to nikada nebi rekao neko ko hoce da bude svjetski covjek ili kosmopolit.
  Nazalost i vi koji ovakve ispade primitivizma objavljujete ne pazite na vokabular.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here