Vijesti Hronika Manji broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta u odnosu na isti period prošle...

Manji broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta u odnosu na isti period prošle godine

0

Na redovnoj konferenciji za novinare koja je juče održana u Centru javne bezbjednosti Doboj, načelnik Centra Dragan Prodanović ocijenio je da je stanje bezbjednosti na području koje operativno pokriva CJB Doboj zadovoljavajuće i stabilno.

U februaru 2017. godine broj učinjenih krivičnih djela opšteg kriminaliteta smanjen za 43,1 % u odnosu na isti mjesec prethodne godine (137), a koeficijent razriješenosti iznosi 55,4 %. U odnosu na isti mjesec prethodne godine broj evidentiranih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira smanjen je za 10,6 %, dok je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda smanjen za 19,7% .

U posmatranom mjesecu evidentirano je ukupno 78 krivičnih djela opšteg kriminaliteta od kojih je razriješeno 46 krivičnih djela. U 80,8% slučajeva ova krivična djela su učinjena po nepoznatom izvršiocu. U odnosu na isti mjesec prethodne godine broj krivičnih djela protiv imovine smanjen je za 44,9 % (KD teške krađe smanjena za 21,2% i KD krađe za 66%.

Nadležnom tužilaštvu podnesena su ukupno 76 izvještaja kojim su obuhvaćena 63 lica. Od toga 19 lica su povratnici u izvršenju krivičnog djela, dok je 7 maloljetnih lica evidentirano kao izvršioci krivičnih djela.

U posmatranom mjesecu evidentirano je 8 krivičnih djela šumske krađe kojim je prema izjavi oštećenih pričinjena materijalna šteta u ukupnom iznosu 9.798,00 KM.

Otkriveno je 5 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta. Nadležnim tužilaštvima podnesena su 3 izvještaja protiv 3 lica. Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 56.000,00 KM, koliko iznosi i protivpravna imovinska korist.

U februaru mjesecu evidentirana su 42 narušavanja javnog reda i mira, najčešće u ugostiteljskim objektima (48,1%). Prekršaji su najčešće učinjeni u periodu od 00,00 do 02,00 časova. Nadležnim sudovima podneseno je 17 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno 25 prekršajnih naloga, sve protiv 46 lica. Zbog narušavanja javnog reda i mira lišeno je slobode 6 lica.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirana je 61 saobraćajna nezgoda. Nije bilo saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licem. U tri saobraćajne nezgode sa teže povrijeđenim licima 4 lica zadobila su teške tjelesene povrede, dok je u 13 saobraćanih nezgoda sa lakše povrijeđenim licima 16 lica zadobilo lakše tjelesne povrede. Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda bile su: radnje vozilom u saobraćaju, strane kretanja i neprilagođena brzina uslovima i stanju puta. U 15 slučajeva saobraćajne nezgode su prouzrokovali vozači koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, u 2 slučaja vozači pod dejstvom droga, u 6 slučajeva vozači do dvije godine vozačkog staža i 1 lice koje je upravljalo vozilom bez sticanja prava na upravljanje motornim vozilom.

U februaru mjesecu evidentirano je 9 slučajeva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici. Evidentirano je jedno samoubistvo vješanjem.

CJB Doboj

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code