Vijesti Kultura i obrazovanje Dervenćanin Majo Danilović počasni član Svjetske akademije za poeziju

Dervenćanin Majo Danilović počasni član Svjetske akademije za poeziju

1

Povodom Međunarodnog dana poezije (21. mart) Svjetska akademija za poeziju organizovala je 19. marta u Veroni prigodnu manifestaciju posvećenu obilježavanju 400 godina od smrti Vilijama Šekspira, neraskidivo vezanog za ovaj italijanski grad.

Majo 1

Pored razgovora o Šekspiru, vođenih od najpriznatijih evropskih poznavalaca djela ovog velikana, Svjetska akademija za poeziju primila je u svoje redove dva nova počasna člana, Maja Danilovića, književnika iz Srbije i Halida Albudora, poznatog arapskog pisca iz Dubiaja, kojima su dodjeljene počasne diplome.

Majo Danilović je rođeni Dervenćanin, koji nakon završetka obrazovanja u derventskoj Gimnaziji, odlazi u Beograd i upisuje studije na Fakultetu političkih nauka. Prvi je pjesnik iz Srbije i sa prostora Balkana koji je primljen u Svjetsku akademiju za poeziju, kao njen 61. član. U obrazloženju Danilovićeve kandidature, navodi se da mu je dodjeljena titula počasnog člana Akademije, vrednujući njegov doprinos poetskom stvaralaštvu i zalaganju za saradnju pjesnika u svijetu.

Majo Danilović je član Udruženja književnika Srbije, autor nekoliko knjiga pjesama i nosilac brojnih priznanja.

– Neosporna je čast biti pozvan u članstvo Svetske akademije za poeziju. Drago mi je da sam tu zajedno sa uvaženim pesnikom iz Emirata, gospodinom Halidom Albudorom i da obojica ulazimo u društvo istaknutih pesnika iz celog sveta koji su sabrani u ovu respektabilnu asocijaciju, koja pored književne, ima i širu kulturološku misiju. Posebno sam ponosan na činjenicu da postajem član Svetske akademije za poeziju, koja u skladu sa osnovnim principima UNESKO-a, širi i afirmiše poetsku reč, ali značajno radi na očuvanju jezika i kulture brojčano malih naroda, od kojih jednom i sam pripadam, istakao je Danilović tom prilikom, dodajući da je poetski sazrijevao uz djela Andrića, Crnjanskog, Krleže, Kiša i mnogih drugih.

Sa druge strane, Danilović nije zaboravio zavičaj i tri puta je učestvovao na Međunarodnim ilindanskim pjesničkim susretima na Prljači, u organizaciji Srpskog književnog kluba „Vihor“.

– On je dobar recitator i za vrlo kratko vrijeme se svrstao u sam vrh srpske poezije.Uvijek se osjećao Dervenćaninom i „vihorašem“, zbog čega smo veoma ponosni na njegov uspjeh i ovim putem Maji upućujemo iskrene čestitke, poručio je Savko Pećić, predsjednik derventskog „Vihora“.

Svjetska akademija za poeziju okuplja istaknute pjesnike
Svjetska akademija za poeziju okuplja 60 istaknutih pjesnika iz cijelog svijeta, među kojima i nekoliko „nobelovaca“ (Vole Sojink, Šejmus Hini, Derek Valkot). Osnovana je pod pokroviteljstvom Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu i Ministrastva inostranih poslova Italije, sa ciljem okupljanja pjesnika sa svih pet kontinenata, radi širenja i afirmacije poezije, očuvanja kulture i jezika brojčano malih naroda. Sjedište Akademije je u Veroni, gradu koji je inspirisao Šekspira, gdje je Dante završio „Božansku komediju“, a sa kojim su vezani i Gete, Dikens i mnogi drugi.

Počasna diploma
„S obzirom na njegovu podršku poetskom stvaralaštvu u svojoj zemlji, Srbiji, i njegovom doprinosu saradnji pjesnika u svijetu, Počasni kancelar Svjetske akademije za poeziju, nakon konsultacije Izvršnog odbora, dodeljuje titulu člana akademije pesniku Maju Daniloviću. Verona, 19.mart 2016. , Počasni kancelar – prof. Nadir Mohamed Aziza“, stoji na počasnoj diplomi.

12027799_969831229760028_918045246394068212_n

B. N. – Derventa Cafe

PODIJELI

1 komentar

  1. Мајо је у Србији (и уопште) безначајан пјесник,девета лига. Ова што је Мајо добио је прије карикатура дипломе него диплома.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code