Doboj: Održan 5. sajam “Žena- čuvalac materijalne i duhovne kulture na selu”

0

Rukotvorine Kate Stupar, tradicionalna hrana Nevenke Stanić i Ramajana Komnenović sa promotivnim materijalom „Turističke organizacije opštine Derventa“, upotpunile su Pete sajam “Žena – čuvalac materijalne i duhovne kulture na selu“ koji je u četvrtak održan u Doboju.

Dervencanke  na sajmu u Doboju Foto Faktor ba

Učesnica sajma iz Derevnte, Kata Stupar, rekla je da je manifestacija održana u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana žena na selu – 15. oktobar.

– Ovo je bila izuzetna prilika da žene iz Dervente predstave svoja znanja i vještine u izradi rukotvorina i spremanju hrane. Nadam se da će u narednim godina broj izlagača iz Dervente biti veći, dodala je Stupareva.

Nevenka Stanić prezentovala je Kalenderovački sir i drugu domaću hranu iz kalenderovačkog kraja. Ona je dodala da žene iz derventskih sela još uvijek čuvaju i njeguju tradicionalno spremanje hrane.

Organizator ove manifestacije bila je Mreža “Progres”, u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Doboja, a sajamski dio manifestacije je održan u Centru za kulturu i obrazovanje.

Cilj sajma „Žena – čuvalac materijalne i duhovne kulture na selu“ je bio promovisanje vidljivosti ženskog doprinosa porodici i zajednici, odnosno ukupnom ruralnom razvoju.

B. N./TO Derventa – Derventa Cafe

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Možete koristiti sledeće HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

code