Vijesti Kultura i obrazovanje KUDM “Bosiljak”: Iza nas još jedna veoma uspješna godina – FOTO

KUDM “Bosiljak”: Iza nas još jedna veoma uspješna godina – FOTO

0

Kulturno-umjetničko društvo mladih ,,Bosiljak” iz Dervente imalo je jako plodnosnu prošlu godinu kada su u pitanju manifestacije i javni nastupi, a naročito uzimajući u obzir međunarodne turneje.

Nastup u Italiji

Protekla godina započela je februarskim nastupom u Italiji i to na manifestaciji “Sretenjski susreti folklora”, kod Udruženja Srba “Nikola Tesla” u Udinama, da bi društvo narednog mjeseca u Derventi bilo domaćin Sjednice Saveza amaterskih kulturno-umjetničkih društava u Republici Srpskoj. U aprilu je organizovan Vaskršnji koncert folklora, na kojem je brojna publika uživala u igri, ali i nastupima Radeta Jorovića, Gordane Lazarević i izvorne grupe Toprek. Maj je bio rezervisan za defile Beogradom i nastup drugog ansambla na Osmom festivalu folklora Srba za zapadne strane Drine pod nazivom “Širi mi se moje kolo malo”, u organizaciji KUD “Krajina”.

Jedno od najatraktivnijih gostovanja zbilo se u julu, kada su „bosiljkovići“ nastupili na Euromediteranskom festivalu folklora i tradicionalnih igara na Kipru, da bi u novembru uslijedila turneja po Skandinaviji.

Euromediteranski festival folklora i tradicionalnih igara na Kipru

Na festivalu, koji se organizuje po pravilima asocijacija IOV i EFCO, učestvovalo šest zemalja, a organizator je bio grad Limasol i lokalna folklorna grupa ,,Dionisos”. Prva stanica “Skandinavske turneje” je bila Geteborg i druženje sa članovima KUD ,,Sinđelić”, a potom je uslijedio put u Kopenhagen i gostoprimstvo kod KUD ,,Jelek” iz ovog grada. Centralni događaj turneje održan je u Halmstadu, gdje su članovi KUDM “Bosiljak” i predsjednik Milorad Dodik bili posebni gosti na obilježavanju dvadeset pet godina rada udruženja Srpskog saveza u Švedskoj kao i KUD “Krajišnici”. Svako od inostranih putaovanja iskorišteno je i za posjete istorijskim znamenitostima i turističkim destinacijama, napominje Stana Nagradić, rukovodilac društva. “Bosiljkovići” su nastupili i kao gosti nekoliko televizijskih emisija.

Avgust je donio niz nastupa na “domaćem terenu”, i to u Kaknju, Brčkom, Odžaku i Kalenderovcima, da bi u oktobru održano prepoznatljivo i tradicionalno “Bosiljkovanje”.

Inter folk fest “Bosiljkovanje”

Prije samog koncerta učesnici su paradirali od kasarne “Zdravko Čelar” do Trga oslobođenja, gdje je, na platou ispred zgrade opštine Derventa, bilo i svečano otvaranje festivala. Sedam kulturno-umjetničkih društava bilo je dovoljno za dobar ambijent i ukuse svih prisutnih posjetilaca. Sve realizovane aktivnosti su rezultat dobrog i kvalitetnog rada u društvu, podrške roditelja, donacija derventskih sponzora, pomoći opštine, Ministarstva prosvjete i kulture RS, Ministarstva civilnih poslova BiH. Svima onima koji na bilo koji način pomažu rad KUDM ,,Bosiljak” Derventa, rukovodstvo se najsrdačnije zahvaljuje, kaže Nagradićka.

Kraj godine zaključen je “Bosiljkovim” Novogodišnjim koncertom na kojem su nastupili i članovi folklornog ansambla i ženska pjevačka grupa SKUD “Semberija” iz Bijeljine.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code