Vijesti Hronika Podignuta optužnica protiv Almaza Nezirovića

Podignuta optužnica protiv Almaza Nezirovića

0

Tužilaštvo BiH podiglo je protiv Almaza Nezirovića (56) iz Dervente optužnicu, koja ga tereti da je sredinom 1992. godine počinio ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente i Broda.

058472

Neziroviću se na teret stavlja da je za vrijeme rata u BiH, kao pripadnik Vojne policije 103. derventske brigade HVO, postupao suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata, tako što je počinio ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente i Broda, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, Nezirović je od kraja aprila do kraja maja 1992. godine, u logorima Rabić i Silos polje u opštini Derventa i logoru u naselju Tulek, opština Brod, gdje su bili nezakonito zatvoreni srpski civili sa područja Dervente, sam ili zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a učestvovao u mučenju i nečovječnom postupanju, nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja žrtava.

U optužnici se navodi da je Nezirović u više navrata u svojstvu stražara u logoru mučio i na izrazito ponižavajući način zlostavljao, te premlaćivao zatvorenike.

Nezirović je zatvorenike tukao palicama, alatkama i raznim predmetima, te ih mučio, tjerajući ih da stavljaju na sto tri prsta koja koriste za molitvu, te im nakon toga raznim predmetima lomio prste i kosti šake, a u jednom navratu je teško zlostavljao zatvorenog ljekara, koji je pružio pomoć zlostavljanim žrtvama.

Optuženi je zatvorenicima uskraćivao hranu, a i kada bi je donosio prosipao je u kanal hangara, namijenjen za vršenje nužde, izrugujući se zatvorenicima.

Nezirović je zlostavljanja vršio nekada sam, a nekada sa drugim pripadnicima HVO-a, žrtve zlostavljanja bili su zatvorenici srpske nacionalnosti iz okoline Dervente. Riječ je o nekoliko desetina civila različite starosti, koji su nezakonito zatvarani u logore, a od nanesenih povreda ostale su im trajne posljedice po fizičko i psihičko zdravlje. Optužnica tereti Nezirovića da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Nezirović je početkom jula iz SAD izručen BiH i nalazi se u pritvoru. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

atvbl.com

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code