SKUD “Derventa”: 38 Dervenćana u kolu za Ginisa – FOTO

0

Prošle nedjelje Novi Sad je bio domaćin jednog zaista neobičnog događaja.

kolo za ginisa novi sad derventa 2

Više od 12.300 folkloraša u narodnim nošnjama se okupilo kako bi formiralo do sada najveće kolo sa ciljem postavljanja rekorda za Ginisovu knjigu. Formirano je kolo dužine šest kilometara koje se prostiralo dijelom od bulevara Evrope, preko kneza Miloša i vojvode Stepe, sve do Fruškogorskog puta. Kolo su činili članovi čak 290 kulturno-umjetničkih društava, humanitarnih i drugih organizacija, iz deset zemalja, zahvaljujući čemu je ovaj jedninstven događaj imao međunarodni karakter.

U ovom nesvakidašnjem kolu učestvovalo je i 38 članova Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Derventa“, koji su posjetu Novom Sadu iskoristili i za prezentaciju „Igara iz Dervente“, koje je prvi ansambl prestavio na svom nastupu. Zajedno sa hiljadama ostalih folkloraša SKUD-ovci su u postavljanju rekorda rekorda igrali tri igre: Veliko bačko kolo, Katanku i Užičko kolo.

– Bila je ovo prilika da se, pored učešća u najvećem kolu, na jednom mjestu vidi raznolikost narodnih igara i narodnih nošnji, uz ostvarivanja novih poznanstava i saradnje, poručuju iz SKUD „Derventa“.
Svaki učesnik u „Kolu za Ginisa“ imao je poseban bar-kod, a osim toga, dokaz za komisiju iz Londona, koja će odlučiti da li je poduhvat uspio, biće i video snimci iz vazduha i zemlje. Takođe, organizator, Udruženje „Veliko kolo“ iz Veternika, manifestaciju je posvetilo oboljelima od dijabetesa.

B. N. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code