Vijesti Kultura i obrazovanje Аплаузи за музичаре “Иве”: “Музички калеидоскоп” повезао традиционалну и модерну музику –...

Аплаузи за музичаре “Иве”: “Музички калеидоскоп” повезао традиционалну и модерну музику – ФОТО

0

Синоћњи концерт Етно групе „Ива“ дервентској публици је донио јединствен спој традиционалне српске и балканске пјесме са потпуно другачијим, наизглед неспојивим, модерним музичким стиловима, по чему је овај музички састав из Добоја већ добро познат, не само у региону.

Током непуних 90 минута концерта, „Музички калеидоскоп“ Дервенћанима је приказао занимљиву симбиозу „етна“ са џезом, рокенролом и другим савременим музичким правцима.

Након уводних тонова концерта, публика је уживала у необичном аранжману севдалинке „Мој дилбере“, народне пјесме „Дјевојче, дјевојче“, те „Лазо, Лазаре“, „Овце чува Дели Магдалена“ и „Каранфилче дјевојче“ обједињених у сплету „Триологија“, које ови врсни музичари желе да сачувају од заборава и приближе савременој публици.

Вечерас смо свирали у свом препознатљивом „етно фјужн“ стилу. Бавим се еклектицизмом у умјетности и кроз аранжмане и композиције укрштавам различите музичке стилове, тако да познаваоци џез и умјетничке музике могу препознати и „цитате“ неких од истакнутих домаћих и страних аутора. Наша музика, дакле, на један начин промовише етно музику, али и џез и умјетничку музику кроз етно, каже професор Саша Павловић, идејни творац групе.

Свој модерни аранжман добиле су и традиционалне пјесме „Врбица“ и „Зелен орај“, иначе пјесма са Озрена. За овај крај везан је и „Коледарски сплет“, један од новијих радова састава, те „Крајишка рапсодија“, настала по записима пјесама тог подручја које је забиљежио Владо Милошевић.

Прије заједничког наступа са ученицама дервентске Музичке школе и СШЦ „Михајло Пупин“, „Ивини“ сјајни вокали извели су духовну пјесму „Пресвјатаја, пречистаја“ без пуно примјеса, посјетивши на саме почетке овог ансамбла који су били везани искључиво за ову врсту музике.

„Музички калеидоскоп“ траје већ три године, а дио концерта је посвећен ученицима музичких школа, тако да су вечерас са нама наступиле и ученице Музичке школе ОШ „Николе Тесла“ и СШЦ „Михајло Пупин“ које су отпјевале пјесми „Заспо Јанко“. Жеља нам је била да осјете озвучење како би и они наставили очување традиције, без обзира да ли на изворним или обрадама типа „world music“, како ми то радимо, нагласио је Павловић, додајући да је посебан гост концерта био и Горан Трифковић на саксофону.

Посљедња етапа ове шаролике музичке посластице обухватала је „јужнији“ штих, односно пјесаме са Косова и Метохије, Македоније и Бугарске, а завршена је премијерним извођењем пјесме „Постој сунце“ и „Беле руже“ Шабана Бајрамовића.

Од посљедњег наступа у Дервенти састав је објавио албум „Шљива – Шпиритус мовенс“, чији је назив произашао из жеље да се „англосаксонцима ломи језик“, каже Павловић кроз шалу.

Као што „трава ива од мртва прави жива“, тако и наша „Шљива“ наставља тај дух са музиком. Албум има 11 композиција, од којих је једна традиционална, а двије из претхришћанског периода, то јест пјесма „Додоле“ и „Коледавски вез“, са којима желимо да укажемо на нашу културу пре хришћанства, а која се задржала и до данас. Тренутно радимо на трећем албуму на којем ће се наћи једна необична комбинација „Новогодишње ојкаче“. Ми не подилазимо публици, али пратимо трендове и компонујемо са не баш конвенционалним хармонијама, али је кључна наша тежња да не одударамо од духа традиције, открива Павловић.

Етно гупа „Ива“ постоји већ 18 година, а тренутно је чине виолинсткиња Стојана Марјановић, гитаристи Марко Ковачић и Игор Јовић, бубњар Саша Ристић, те вокали Ана Јовановић, Милица Тамамовић, Лејла Хандукић и Жаклина Глигорић.
Концерт „Музички каледиоскоп“ је заједнички пројекат са Министарством просвјете и културе у Влади Републике Српске и Град Добој, док су синоћ концерт подржали и дервентски Центар за културу, Основна школа „Никола Тесла“ и СШЦ „Михајло Пупин“.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here