Vijesti Kultura i obrazovanje СКУД Дервента: Дервентске игре и гастрономија представљени у Словачкој – ФОТО

СКУД Дервента: Дервентске игре и гастрономија представљени у Словачкој – ФОТО

0

Чланови Српског културно – умјетничког друштва „Дервента“ су од 10. до 14. октобра гостовали у Словачкој на манифестацији „Маргецианске фајнотy 2019“ која се одржава у мјесту Маргецани у Кошичком крају.

У фолклорном дијелу посјете представили су се чланови другог и припремног фолклорног ансамбла као и чланови Женске пјевачке групе који су приказали програм у Културном центру општине Маргецани, као и на отвореној сцени на самом фестивалу који сваке године у току два дана посјети више од 15000 посјетилаца.

Поред представљања традиционалних игара и пјесма, чланови СКУД Дервента су учествовали и у гастро дијелу фестивала гдје су, поред многобројних представника кухиња различитих земаља, припремали традиционалну храну карактеристичну за наше крајеве.

Посјетиоци су имали прилику да пробају сарму, бурек и кукурузу која је припремана на самом фестивалу а одушевљење присутних резултирало је позивом организатора да и наредне године учествујемо на њиховом фестивалу. Одлично припремљена храна употпуњена је и домаћом шљивовицом која је такође била дио гастро презентације, саопштено је из друштва.

Поред учешћа у фестивалским активностима, чланови СКУД „Дервента“ су искористили прилику да посјете Будимпешту и Кошице, Спишки дворац који се убраја у највеће у средњој Европи, као и да науче више о традицији и култури Словачке.

Поред чланова СКУД „Дервента“ на фестивалу су учесвовали и фолклорни ансамбли из Чешке, Пољске, Украјине, Литваније, Румуније, Мађарске и Словачке.

Гостовање чланова СКУД „Дервента“ у Словачкој подржано је од стране Министарства просвјете и културе Републике Српске у оквиру подршке пројектима из области културе и умјетности за 2019. годину.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here