Vijesti Kultura i obrazovanje “Босиљковање” – фестивал који дочарава љепоту фолклора и традиције – ФОТО

“Босиљковање” – фестивал који дочарава љепоту фолклора и традиције – ФОТО

0

Међународни фестивал “Босиљковање”, иначе тренутно једини цертификован ЦИОФФ фестивал у БиХ, ове године трајао је четири дана током којих су одржани бројни садржаји посвећени очувању традиције.

Све то допринијело је да фестивал буде на завидном нивоу, те да сваки програм има посебно своје значење. Први дан фестивала био је резервисан за промоцију овогодишњег издања, истакла је руководилац КУДМ „Босиљак“ Стана Наградић.

Другог дана одржано је традиционално дјечије стваралаштво на тему „Традиција у времену и простору“. Велики број фолклораша млађег узраста је показало своје умијеће кроз фолклор, игру, пјесму, музику, свирку…У предивном етно амбијенту „босиљковићи“ су одржали културни програм, на одушевљење присутних, те тиме показали свој рад, дјелујући кроз све секције „Босиљка“, као и подручна одјељења у Календеровцима и Агићима, подсјећа Наградићева.

Трећег дана Босиљковања, кроз наступе пјевачких група и оркестара, показан је музичко-сценски програм, те представљена народна кухиња и традиционална јела.

Сваки ансамбл је организивао етно изложбу. Било је представљање традиционалних јела из краја из ког долазе ансамбли, која су конзумирали сви присутни.

Завршног дана „Босиљковања“ одржан је велики дефиле улицама града и концерт у којем су учествовали КУД “Срем” Београд, КУД “Милован Гајиц” Петрово, КУД “Тена” Ђаково, КУД “Модрацки морнари” Живинице и домаћин КУДМ “Босиљак” Дервента. Прије концерта сваки ансамбл је организивао етно-изложбу традиционалних јела из краја из ког долазе ансамбли.

У вечерњим часовима је одржан концерт свих учесника, уз пјесму и фолклор, те мозаиком прелијепих ношњи које су дочаравала љепоту традиције и фолклора, допринијели да комплетно Босиљковање 2021, буде завршено у знаку великог културног догађаја, од значаја за РС. КУДМ „Босиљак“ је поново показао и потврдио чињеницу да је успјешан организатор оваквих манифестација, те да ће наставити радити у циљу бољег и љепшег културног амбијента за све грађане, заљубљенике традиције и културе, истиче Наградићева.

Ових дана представници КУДМ „Босиљак“ учествују на генералном конгресу ЦИОФФ у Будимпешти, на коме планирају потврдити постојаност Босиљковања и проширити сарадњу.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here