Vijesti Društvo Горња Лупљаница: Заједничким снагама до уређенијег гробља

Горња Лупљаница: Заједничким снагама до уређенијег гробља

0
Гробље Бегов гај/Фото: Дамир Кљајић

У Горњој Лупљаници, крајем прошле године, формиран је Одбор за уређење гробља „Бегов гај“, чији чланови ће да брину о свим важним питањима за гробље – кошењу траве и растиња, наплати кошења, одлагању и одвозу смећа, уређењу, одржавању и асфалтирању пута до гробља, довођењу воде и струје, те изградњи паркинга, надстрешнице за задушни ручак, а у будућности и изградњи капеле.

Наиме, у селу Горња Лупљаница постоје два активна православна гробља – старије гробље „Бегов гај“ и новије гробље „Бајковац“.

На гробљу „Бегов гај“ сахрањују се још од „турског времена“ чланови рода Брестовац, Кљајић, Јовић и Тешић. У првој половини 20. вијека у гробље почињу да се сахрањују и чланови породица Јошић, Новаковић (раније Вукичевић) и Ћорић, а у другој половини прошлог вијека и чланови породица Тадић, Субић, Ветмић, Поповић и Благојевић.

До формирања Одбора дошло је на приједлог Савјета мјесне заједнице, а чланове одбора су предлагали мјештани села путем „Вибер“ групе „Горња Лупљаница“. За чланове одбора предложили су Драгољуба Брестовца, Зорана Брестовца, Игора Брестовца, Нову Брестовца, Драгана Јошића, Јеленка Кљајића, Дамира Кљајића, Драгана Кљајића, Драгу Кљајића, Санелу (рођену Тешић) Ковачевић и Станоја Тешића, стоји у саопштењу Одбора.

Гробље Бегов гај/Фото: Дамир Кљајић

Из Одбора су рекли да је на првом састанку, који је одржан у просторијама Савјета Мјесне заједнице Горња Лупљаница, од 11 предложених чланова Одбора, присуствовало 7 који су формирали одбор, предложили и дискутовали те усвојили неколико важних одлука.

Од 11 предложених чланова, десет њих се изјаснило да желе бити чланови одбора, послије чега је одбор и формиран. За предсједника Одбора изабран је Ново Брестовац из Горње Лупљанице. Усвојен је Извјештај о прикупљеном новцу за одржавање гробља од 2021. до 2023. године, који је поднио Драган Јошић, предсједник МЗ Горња Лупљаница. Одлучено је да новац у 2024. години прикупљају заједно Ново Брестовац и Драган Јошић, а током састанка обављени су и телефонски разговори са потенцијалним косцима гробља у наредној години, наглашено је из Одбора.

Драган Јошић, предсједник Савјета МЗ, истакао је да је до децембра 2023. години за одржавање гробља у 2024. години прикупљено 1.340 КМ. Такође, нагласио је да сви који нису измирили своју обавезу то могу урадити лично, или на гробљу током прољетних задушница, у марту 2024. године.

На састанку Одбора је договорено и да акција крчења и уређења пута до гробља буде одржана почетком марта 2023. године, прије прољетних задушница.

Дискутовано је још и о сјечи храстова у гробљу, о довођењу струје и воде у гробље, рјешавању проблема одвоза смећа, огради, изградњи паркинга, нове настрешнице и капелe и других потреба.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here