Vijesti Društvo Командир Миломир Балатуновић: Без оружја и пиротехнике празници ће бити срећнији и...

Командир Миломир Балатуновић: Без оружја и пиротехнике празници ће бити срећнији и веселији

2
Командир Миломир Балатуновић

Апелујемо на грађане да новогодишње и божићне празнике прославе без употребе ватреног оружја и пиротехничких средстава, посебно на мјестима гдје се окупља већи број грађана, како би сами окружење учинили безбједним. Такође, позивамо грађане да сваку незакониту употребу ватреног оружја пријаве полицијској станици или позивом на бесплатан број 122, што могу учинити и анонимно, каже командир Полицијске станице Дервента Миломир Балатуновић поводом провођења кампање Министарства унутрашњих послова Републике Српске под називом „Слави одговорно, слави без ватреног оружја”.

Кампања која траје током децембра има за циљ да новогодишњи и божићни празници протекну без инцидената.

У претходним годинама, приликом различитих видова прослава уз употребу пиротехничких средстава, није изостало повређивање, првенствено дјеце.

Тим поводом службеници Полицијске станице Дервента одржали су едукативна предавања у школама, те нашим најмлађим популацијама скренули пажњу које су нежељене посљедице у вези нестручне употребе пиротехничких средстава и кроз само едукативно предавање скренули пажњу ко и на који начин може куповати и употребљавати пиротехничка средства.

Више о овој кампањи и опасностима које може да има кориштење пиротехничких средстава сазнали смо од командира Полицијске станице Дервента Миломира Балатуновића.

КО МОЖЕ НАБАВЉАТИ И ПРОДАВАТИ ПИРОТЕХНИЧКА СРЕДСТВА?

Набавком и продајом пиротехничких производа могу се бавити правна лица и самостални привредници који за то добију одобрење МУП-а РС. На подручју Полицијске станице Дервента нема продавница за продају пиротехничких средстава.

КО МОЖЕ И КАД НАБАВЉАТИ И УПОТРЕБЉАВАТИ ПИРОТЕХНИЧКЕ ПРОИЗВОДЕ?

Пиротехнички производи дијеле се на категорије 1, 2, 3. и 4. разреда. Пиротехнички производи за забаву 1. разреда продају се само у продавницама оружја и муниције, а смију се продавати током цијеле године физичким лицима и лицима старијим од 12 година без посебног одобрења за набавку. Пиротехнички производи 2. разреда смију се у малопродаји продавати само лицима старијим од 18 година од 15. новембра до 30. јануара наредне године, с тим да иста могу користити и лица старија од 16 година под надзором родитеља, односно старатеља. Употреба се забрањује у затвореним просторима у просторијама у којима се окупља већи број лица и у времену од 31. јануара до 14. новембра. Пиротехничке производе 3. и 4. разреда могу набављати само правна лица која имају одобрење МУП-а РС.

КОЈЕ СУ ПОСЉЕДИЦЕ ЗЛОУПОТРЕБЕ ПИРОТЕХНИЧКИХ СРЕДСТАВА?

Игре са петардама посебно су опасне на мјестима гдје се окупља већи број лица. На црном тржишту се појављују пиротехнички производи слабог квалитета и они су зато и јефтинији, али су и знатно опаснији. Од петарди обично страдају шаке, прсти, очи и уши. Најчешће су то дубоке повреде у комбинацији са опекотинама.

ШТА ПРЕДУЗИМА ПОЛИЦИЈА НА СПРЕЧАВАЊУ ЗЛОУПОТРЕБЕ ПИРОТЕХНИЧКИХ ПРОИЗВОДА И ОРУЖЈА?

Полицијски службеници Полицијске станице Дервента су извршили обилазак трговинских објеката гдје постоји могућност продаје пиротехничких средстава, те упозорили запослене да се придржавају законских одредби.

У сарадњи са директорима и педагозима школа извршили су кратку едукацију ученика основних и средњих школа на тему опасности од нестручне употребе пиротехнике и оружја, а данас су грађанима подијелили летке под називом „Слави одговорно, слави без ватреног оружја“.

У више наврата са инспекцијама Градске управе Дервента извршићемо обилазак трговачких објеката у циљу санкционисања евентуално затечене недозвољене трговине пиротехничким средствима.

У току су мјере и активности на откривању кривичних дијела и прекршаја злоупотребе ватреног оружја и пиротехнике.

КОЈЕ СУ ПРЕДВИЂЕНЕ САНКЦИЈЕ?

Циљ ове кампање је упознавање грађана са могућим посљедицама које произилазе из незаконите и нестручне употребе ватреног оружја и пиротехничкм средставима, као и са санкцијама предвиђеним Кривичним закоником Републике Српске, Законом о јавном реду и миру и Законом о оружју и муницији.

Употреба пиротехничких средстава на мјестима која за то нису предвиђена, кажњива је Законом о јавном реду и миру, односно предвиђене новчане казне за физичка лица износе од 300,00 до 900,00 КМ, а за правна лица од 2.000 до 6.000 КМ.

Уколико је малољетник нарушио јавни ред и мира употребом пиротехничких средстава на начин да је на јавном мјесту изазвао узнемирење грађана, а прекршај је узроковон пропуштањем старања, његовим родитељима или старатељима изриче се новчана казна у висини од 400,00 до 1.200,00 КМ, ако се прекршај почини у периоду од 23, 00 до 06, 00 часова, изриче се новчана казна од 500, 00 до 1.500, 00 КМ.

КАКВО ЈЕ СТАЊЕ И ШТА ОЧЕКУЈЕТЕ?

Прошле године знатно мање су кориштени пиротехнички производи, а нисмо имали евидентираних пријава да је кориштено ватрено оружје, те није било повређених лица. Ми очекујемо да ће грађани у радости, срећи и весељу и са што мањом употребом пиротехнике, а без употребе оружја, дочекати и прославити и ове новогодишње и божићне празнике, и да неће бити угрожавања личне и имовинске сигурности и потребе за предузимањем законом прописаних мијера.

НА КРАЈУ ИМАТЕ ЛИ ЈОШ ШТА ДА ПОРУЧИТЕ?

Свим грађанима у своје име и име запослених желим срећне наступајуће празнике, да у здрављу, миру и срећи са својим породицама, пријатељима и комшијама исте прославе.

Дервента Кафе

2 KOMENTARI

  1. Balatune,kad ćeš obećati da tvoji neće više krasti,makar da manje kradete i varate a lažete na sudu pod zakletvom.Tvoji inspektori su sa kupovnim diplomama i partijskim,nestručne moralne nakaze.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here