Vijesti Društvo На звоник храма Преображења Господњег постављен крст – ФОТО

На звоник храма Преображења Господњег постављен крст – ФОТО

0
Фото: Никола Кулага

У храму Преображења Господњег у Новом насељу данас је уприличен свечани циљ освећења и подизања крстова на новоизграђени звоник и храм.

Идеја о изградњи звоника реализована је, захваљујући донацијама вјерника и привредника, уназад двије године, рекао је протонамјесник Синиша Максимовић.

Звоник је озидан опеком, византијским стилом прилагођеном самом Храму, а пројекат је израдила фирма “Архаик”. Прије неколико дана је и покривен и тако да је све било спремно за овај свечани чин којем смо и приступили, по благослову нашег епископа Фотија, истакао је протонамјесник Максимовић, захваливши се свима који су дали свој допринос.

Чин освећења обавио је архијерејски намјесник дервентски протојереј-саврофор Радојица Ћетковић уз саслужење шесторице свештеника, а након тога услиједило је и подизање позлаћених крстова на Храм и звоник.

default

Надамо се да би у наредној години могли покренути акцију куповине три звона чија би тежина била укупно 1500 килограма. Тако би позивали наше вјернике на молитву, али и дали значај овом мјесту. Надамо се да ћемо имати подршку вјерника и доброчинитеља и у овом подухвату, рекао је протонамјесник Максимовић.

За кума крстова изабран је дугогодишњи парохијан и члан Грађевинског одбора Стојан Николић.

У току је и завршна фаза иконописања централне куполе Храма Преображења Господњег, а према црквеној традицији осликава се велика икона која представља Исуса, окруженог са 12 пророка и 4 херувима, чиме ће додатно бити уљепшано ово свето мјесто.

Свечаност, која је привукла бројне вјернике Новог насеља, су извођењем духовних пјесама увеличале чланица пјевачке групе СКУД Дервента.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here