Vijesti Društvo Обиљежена крсна слава православних припадника Инжињерског батаљона у касарни “Здравко Челар” –...

Обиљежена крсна слава православних припадника Инжињерског батаљона у касарни “Здравко Челар” – ВИДЕО

0

Епископ зворничко-тузлански Фотије служио је данас, на празник светог Теодора Стратилата, свету архијерејску литургију у параклису посвећеном овом свецу у касарни ”Здравко Челар” у Дервенти.

Овом приликом епископ Фотије током је освештао ову богомољу.

Освештали смо малим освећењем ову капелу светог Теодора Стратилата да се овде моли Богу наша војска Републике Српске и БиХ. Сви добри и честити људи боготражитељи да долазе и траже реч Божију и реч спасења, поручио је владика Фотије у бесједи.

Након освећења је обиљежена крсна слава православних припадника Инжињеријсог батаљона у касарни Здравко Челар.

Када празнујемо Теодора Стратилата онда се свакако подсећамо и на ранихришћанске мученике и светитеље Георгија, Димитрија, Теодора Тирона који су били војници Римске империје почетком ИВ века. Они су од војника земаљског царства постали војници Христови, како нас позивају речи данас прочитаног одељка из светог апостола. Војник земаљског цара војује по земаљским правилима, а онај ко је изабрао да буде војник Христов он војује за небеског Цара. Тако одлучише да војују и поменуте војсковође. Како су тада хришћани били прогоњени, то је значило да је бити хришћанин у неку руку значило сигурну осуду и смрт, истакао је владика Фотије.

Свечаности у касарни присуствовао је и замјеник министра одбране БиХ Александар Гогановић, иначе и кум освећења параклиса.

Епархија ЗТ/Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here