Vijesti Društvo Покренута иницијатива за изградњу конака манастира Детлак

Покренута иницијатива за изградњу конака манастира Детлак

0

Благословом епископа зворничко-тузланског Фотија, сестринство Манастира у Доњем Детлаку покренуло је иницијативу за изградњу конака манастира Детлак и упућује апел свим људима добре воље да својим прилозима помогну у обнови манастира и изградњи сестринског конака ове свештене обитељи предвођене у лику настојатељице схимонахиње мати Герасиме.

Први спомен Доњег Детлака је у вези са натписом на Јеванђељу које је рукописано у Детлаку 1509. године и данас се оно чува у Народној библиотеци у Букурешту.

Други помен је у Детлачком евхологиону или Молитвослову. Ово дело се данас чува у Патријаршијској библиотеци у Београду, а састоји се из двије цјелине, од којих прва потиче из 1550-1560. године, а друга из 1628. године. Рукопис из 1628. у литератури најчешће се називана Богородичником, а други део из 1550-1560 Евхологион или Молитвослов, подсјећају из Епархије зворничко-тузланске.

Манастирска црква посвећена је Св. пророку Илији. Постоје тврдње да је манастир био смјештен у близини реке Укрине у Доњем Детлаку, па чак и у Горњем Детлаку, али нема сигурних доказа за то.

Иако су вршена археолошка истраживања на неколико локалитета није се много одмакло у утврђивању тачних и поузданих података, ачи је сигурно да је манастир постојао на овоме мjесту, али тачна локација није утврђена.

Сви који желе могу подржати изградњу конака донацијама:

Манастирски текући жиро-рачун (КМ): 5553000061661410
Манастирски девизни жиро-рачун:
SWIFT: NOBIBA22
IBAN: BA395550000061661657 (EUR)
Дознака: помоћ за изградњу монашког конака

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here