Vijesti Kultura i obrazovanje Светосавље је темељ образовања, духовности и културе – ФОТО

Светосавље је темељ образовања, духовности и културе – ФОТО

0

Након двогодишње паузе, Светосавском академијом и заједничким дружењем свих просвјетних радника нашег града, обиљежена је слава образовних установа и празник посвећен првом српском просветитељу – Светом Сави.

Ученици основних и средњих школа су пригодним програмом показали да знају да је Свети Сава био српски принц, најмлађи син великог жупана Стефана Немање, први српски просвјетитељ монах, књижевник, дипломата и први архиепископ независне Српске православне цркве.

Централну манифестацију празновања Савиндана у Дервенти организовао је Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“.

У Светосавској академији учествовали су ученици наших школа и хор Музичке школе „Никола Тесла“, а богат културни програм обухватио је пригодне садржаје посвећене Светом Сави, рекао је директор Центра Владан Поповић.

Пригодну бесједу одржала је теолог Сања Вуковић која је говорила темељима које је Светосавље поставило у образовању, духовности и култури нашег народа.

Као живо свједочанство Савиних духовних плодова, ми данас имамо Светосавље. Једни га називају философијом живота, други духовним амбијентом, трећи Православљем српског стила и искуства… Било како било, Светосавље подразумјева интеграцију европске цивилизације у нашу националну културу, односно Православно хришћанство актуализовано у српској култури усвајајући тековине грчке културе. Христијанизујући европски хуманизам, рађа се идеја о Свечовјеку као афирмација најузвишенијих људских потенцијала, што му и даје универзални карактер, поручила је у својој бесједи.

Ђакон Перица Станојевић подсјетио је да је у претходном периоду Свети Сава слављен кроз храм и молитве.

Хвала Богу, поново славимо нашег Спаситеља и Светог Саву кроз Светосавску академију, из уста мале дјеце, основаца и средњошколаца и сви заједно, у сарадњи са Светосавском заједницом. Наша заједница која дјелује при цркви и окупља дјецу, са нама вјероучитењима и свештеницима, а у сараднњи са наставницима и директорима школа, поново је организовала Академију и прославили Светог Саву, проучио је Станојевић.

Светосавској академији присуствовали су свештеници Српске православне цркве, градоначелник Милорад Симић, замјеник градоначелника Синиша Јефтић, народни посланик Игор Жунић, директори основних и средњих школа и други гости.

Дервента Кафе

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here