Vijesti Kultura i obrazovanje СКУД “Дервента” већ 28 година чува традицију дервентског краја

СКУД “Дервента” већ 28 година чува традицију дервентског краја

0

Уз наступ фолклорних, пјевачких група и рецитаторских секција у Центру за културу је синоћ одржан годишњи концерт СКУД ”Дервента” којим је ово друштво обиљежило и 28 годину рада и постојања.

Уз игре из дервентског краја, са Грмеча и друге традиционалне игре, као и уз извођење етно пјесама, дервентски фолклораши окупљени око СКУД ”Дервента” су показали да имају снагу и ритам али и да поштују традицију.

Овај годишњи концерт увијек много значи дугогодишњим члановима који могу показати играчке вјештине али и чистоћу свог гласа.

Николина Чолић, један од таквих дугогодишњих чланова, рекла да је за њу синоћњи наступ био задњи као средњошколца, као и да је ове године добила сребрену плакету за дугогодишње дјеловање и наступању у СКУД ”Просвјета”.

Представили смо се играма из Биначке Мораве као и са шопским и косовским играма, а поред тога смо извели и шест традиционалних и етно пјесама, истакла је Чолићева.

Са играма из Прњавора и обичајима вучарења са Купреса дервентској публици су се представили и чланови СПКД “Просвјета” из Прњавора.

Предсједник овог друштва Борка Павловић наводи да они са дервентским фолклорашима сарађују већ дужи низ година при чему кроз овакве концерте се труде да окупе што више младих.

Саша Арсенић умјетнички руководилац СКУД ”Дервента” Дервента каже да је овај концерт, поред тога што има основу очувања и његовања традиције кроз играње и пјевање, показује и оно шта су то дервентски фолклораши савладали у протеклом периоду.

Драго ми је јер фолклорне, рецитаторске и друге секције имају прилику да покажу своје умијеће након двије године паузе због корона вируса, рекао је Арсенић.

СКУД Дервента постоји већ пуних 28 година и од тада се труди да константно ради на очувању традиције од заборава. Кроз друштво дјелују четири фолклорна ансамбла, пјевачка група, инструменталисти на традиционалним инструментима и рецитаторска група.

ТВ К3

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here