Vijesti Kultura i obrazovanje „Српско срце Јоханово“ завјештање о страдању Срба на Косову и Метохији

„Српско срце Јоханово“ завјештање о страдању Срба на Косову и Метохији

0

Вечерас је, у организацији СПКД „Просвјета“ Дервента, у Центру за културу одржано представљање књиге „Српско срце Јоханово“ аутора Веселина Џелетовића.

Књига говори о Нијемцу који носи срце Србина киндапованог на Косову и Метохији, а који је касније усвојио његовог сина. Упознао сам тог човјека и разговарао сам са њим.

Радња прати истиниту причу која се догађа у вријеме мира, не у рату, пред очима међународне заједнице која је дозволила лов на Србе на тим просторима. Слично се дешавало и руским војницима у Чеченији и многим другим крајевима свијета. Писао сам о догађају који је у мени изазвао велику бол јер тај сусрет Њемца и дјечака био је дирљив, па су стихови које сам написао преточени у роман, истакао је Џелетовић.

Прича се догађа 2004. године када нико није говорио о трговини органима у „Жутој кући“, а тек касније када су тужиоци Дик Марти и Карла дел Понете изашли са доказима увидјели смо да се ради о великом броју отетих Срба и Албанаца лојалних Србији. Ипак, нестали су сви докази о трговини органима које су дати Хашком трибуналу, а суђења се одвијају без свједока. Само у случају Харадинаја девет свједока је убијено, тако да остаје нада да ће зликовци проговорити да би олакшали своју душу, навео је Џелатовић.

Далибор Ђекић, предсједник Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” рекао је да су вечерашњи гости, браћа у Христу окупљенима говорила о истини, путу и животу.

– Сваком добром човјеку, посебно православном хришћанину који живи истинску слободу у Господу, јеванђелске вриједности треба да буду свакодневица, јер је то једини могући начин свједочења истине који треба да буде мост према свима, поручио је Ђекић.

Роман, који је објављен прије десет година, доживио више од 20 издања и преведен је на 12 језика, међу којима је и превод писан руком на грчком језиком.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here