Vijesti Kultura i obrazovanje У току такмичење у писању текстова на Википедији под називом “Упознај Српску...

У току такмичење у писању текстова на Википедији под називом “Упознај Српску 2021”

0

У периоду од 20. октобра до 20. новембра 2021. године на Википедији на српском језику је отворено такмичење у писању чланака које носи симболични назив „Упознај Српску 2021”.

Такмичење је тематски одређено и усмјерено ка стварању садржаја везаних за Републику Српску на Википедији, једном од највећих и најпосјећенијих сајтова данашњице.

Основни циљ овог пројекта је повећање броја квалитетних чланака на Википедији о Републици Српској.

Такмичење је отворено за сваког регистрованог корисника. Да би настали чланци узели учеће у такмичењу, потребно је да буду написани у складу са Википедијиним правилима и смјерницама, енциклопедијским стилом и правилима самог такмичења.

Садржај створен током такмичења ће се наћи пред стручним жиријем који ће оцјенити чланке. Три такмичара са највише бодова биће награђени вриједним наградама, и то:

1. награда — лаптоп;
2. награда — таблет;
3. награда — паметни телефон.

У оквиру пројектних активности биће одржана два уређивачка маратона (један у Републици Српској и један у Македонији) и једна фото-тура.

Пројекат се реализује у организацији Викимедијине заједнице Републике Српске, а под покровитељством Задужбине Викимедија (Wikimedia Foundation).

Пројекат Упознај Српску је покренут 2016. године и од тада се традиционално организује сваке године. Захваљујући уредницима Википедије и локалним партнерским институцијама и организацијама, до сада је на Википедију на српском језику постављено 900 нових чланака, а значајно допуњено 67.

Поред тога, кроз сарадњу са Викимедијиним огранцима из других земаља, неколико стотина чланака је преведено и постављено на друга језичка издања Википедије. Наведени чланци су доступни на енглеском, руском, грчком, македонском и арапском језику. На Викимедијину оставу је отпремљено преко 700 фотографија знаменитости Републике Српске.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here