Kolumna Predizborne ujudurme

Predizborne ujudurme

0

Biće, biće vruće, kako da neće, jer nakon vašara i vrelog avgusta, slijedi Miholjsko ljeto i Opšti narodni izbori.

Preziborne ujdurme

Nekad se pjevalo : ”Mila mati, ja ću se za Lolu udati”, ili ”Mila Mati, hoću Lolu koji ima školu”, a one, koje su se snašle i imale sreće, okrenule su leđa svojim lolama sa sela, pa su pjevale ”Moj je lola svršio na zemlji, nema školu, pa nije na meni”.

Danas opet u ovo moderno vrijeme mobitela i SMS poruka, stvara se novi izvorni melos prilagođen vremenu i prostoru, pa pjesma glasi ovako: ”Mila Mati, ja ću se za političara udati”, ”Moj je dika švaleričina velika, voli vlast, svršava sve poslove u slast.”

I tako, nema više one ”Oj oraje, oraje…”, jer sve ima cijenu i sve se prodaje.

Zato se čudi komšija Anto, kao da nije u novom vremenu i trendu ili je demokratski zakržljao, pa se pita odakle onolike liste za poslanike i odbornike u Skupštinama svih nivoa. Kao da ne zna da danas ko nije u vlasti, politici i nema privatnu firmu nije niko i ništa.

Opet, komšija Kasim, veli kako je i kod nas došlo doba demokratizacije društva, pa se svi intresuju i žele da rade u vlasti i pomažu svak svome narodu, a to je dobro jer će svima biti bolje.

Kako da neće: ”Biće bolje kad na vrbi rodi grožđe?”, usprotivio se Perica i umalo do svađe ne dođe i to po nacionalnom šavu.

I zaista, narod se često svađa oko ničega, ali ovog puta je riječ o mnogo važnijim pitanjima za život svih građana – opšti izbori pa lokalni su na pragu, pa se svi nekud žure i nekog podržavaju ili kude, bolje reći ”pljuju” po svojim komšijama, prijateljima, pa čak i rodbini.

No, dobro je što ima toliko novih kandidata, a i nekih starih i iskusnih na listama držača fenjera u mraku kroz koji narod ne može da prođe. Ali odkud odjednom toliki interes za vršenje narodne vlasti. Nije toga manjkalo nikada, ali se znalo da ima onih koji to hoće i ne znaju i onih koje je narod prepoznavao da bi mogli da urade nešto i prije nego što je zaseo u fotelju. U narodu se odavno izgubilo, to da prstom se može uperiti u čovjeka i da se kaže, da on je taj, koji je dobar i sposoban, pravi čovjek od poštenja za vlast narodnu.

Zato, prije bi se moglo reći da je najezda na liste s jednim, jedinim, moglo bi se reći najvažnijim razlogom radi čega se mnogi kandiduju i žele mjesto u skupštinskim klupama je lični ”interes”, a narodni je tu, samo toliko da se preko obećanja do tog cilja stigne.

Zna li narod da odbornici u skupštinama opština svakog mjeseca primaju odborničku narodnu naknadu veću nego što je prosječna radnička plata u proizvodnji, zato što rade, biva za narod. A gore, kad se popne do Skupštine – parlamenta, kantona, eniteta i dalje, od cifara za platu i drugih naknada galava da se zavrti. I za jedan, ili još koji mandatić se i penzija zagrantovana zaradi.

U sljedećem sazivu skupština, nakon ovih izbora na svim nivoima na prvim sjednicama, bez glasa protiv, kao i do sada, ova će se naknada povećati, to je garant.

To je razlog, građani birači, svih ideolgija, vjera i ubjeđenja, pa birajte barem svog prvog komšiju, biće ”sevapa” da se komša ovajdi. Ako bude izabran od njega nemojte ništa drugo očekivati, nego kao od tvora i smrada bježite. Po inerciji držača vlasti sve više će tražiti, a ništa neće davati, jer ono što vlast kaže da Vam daje je vaše. Ni kafu ne možete popiti smirom, a da ne platite onih 17 % što ide u državnu kasu, a da se ne govori o drugim obavezama i davanjima, a oni iz toga prvo namire sebi, pa što ostane za narodne potrebe.

Eto ti odakle toliki interes, za vršenje funkcije vlasti ! Ma ne moraš ni u školu ići samo se domogneš ”klupe” zvana vlast i eto prosperiteta, bez muke i rada. I još nešto, nikome nizašto ne odgovaraš, niti te ko smije pitati što radiš. Bezbijedan si o niko ti ništa ne može. Kako neće kad uhode i zbiri u stopu prate svakog, neće li nešto reći protiv narodne demokratske vlasti. A slušaju vele, i na one mobitele kad nešto ne vodiš računa i o vlasti državnoj mlatiš jezikom ko brezovom metlom. Ma zaštićeni su ko međedi u šumi i psi lutalice po gradovima.

Birati i to demokratski, ne znači igrati se žmurke, nego otvoriti sve četiri oči, pa reći, to je to, ne bili se ovo stanje promijenilo i do vlasti došli narodni predstvanici.

Ako ovi nastave ovako, odosmo narode u ambis iz koga nas niko ne može izvući !

Savko Pećić Pesa

PODIJELI