Kolumna Saveti za adekvatnu pripremu za treće životno doba

Saveti za adekvatnu pripremu za treće životno doba

0

Iako niko od nas ne voli da razmišlja o starosti, naš životni put nas vodi i ka tom periodu u životu. Ovo je faza života u kojoj se svakodnevica usporava i postaje jednostavnija i lakša, ali to ne znači da tokom starosti ne treba da radite ništa drugo sem da sedite kod kuće i gledate televizijski program.

Sasvim suprotno, svako ko stupi u ovo doba i dalje bi trebalo da bude u mogućnosti da uživa u životu, ali da bismo to radili, moramo da budemo mentalno i fizički spremni. Dakle, ako se i vi brinete kako ćete dočekati starost i da li ćete moći da uživate u njoj, evo nekoliko ideja i saveta koji će vam pomoći da se spremite za ovu promenu i da je iskoristite najbolje što možete.

Sačuvajte svoje zdravlje

Očuvanje vašeg zdravlja ključno je u pripremi za proces starenja. Ne radi se samo o tome da živite što duže, nego da živite što zdravije i bolje. Stvari kao što je redovna fizička aktivnost postaje sve važnija kako starite. Takođe, nemojte zaboraviti zašto je bitno da se hranite zdravo jer će vam pravilna ishrana pomoći da izbegnete bolesti, a redovni lekarski pregledi će vam služiti kao korisne mere za dijagnostiku i rešavanje potencijalnih zdravstvenih problema pre nego što se oni pogoršaju. Sve ove ideje, kada se primene zajedno, doprinose očuvanju snage mišića, fleksibilnosti zglobova i ukupnom zdravlju, što će vam pomoći da vodite aktivan život tokom starosti.

Razmislite o zdravstvenoj zaštiti

Pristup zdravstvenoj zaštiti postaje sve važniji kako pojedinci stare i suočavaju se s potencijalnim zdravstvenim izazovima. Istraživanje dostupnih opcija zdravstvene zaštite zavisi od mnogo faktora, pre svega od toga kakav ste posao imali u proteklim decenijama i da li su vaši poslodavci plaćali vaše zdravstveno osiguranje. Ukoliko je sve u redu, moći ćete da idete na redovne preglede, kako kod lekara opšte prakse, tako i kod specijaliste. Međutim, ako tražite neke specifične tretmane, kao što su, na primer, kozmetički, onda nemojte ići kod bilo kog lekara nego se odlučite za najbolje stručnjake koji su vam dostupni. Ako vas interesuju korisni hijaluronski fileri ili slične dermatološke intervencije, pronađite lekare sa višedecenijskim iskustvom i posetite ih, jer ćete na ovaj način pomoći svom fizičkom i mentalnom zdravlju više no što možete da pretpostavite u ovom trenutku.

Finansijsko planiranje za penziju

Finansijski aspekt starenja ključna je stvar za mnoge od nas i zbog toga zahteva pažljivo planiranje. Planiranje penzije uključuje sveobuhvatnu procenu finansijskog stanja, uključujući očekivanu visinu mesečne penzije, ali i ušteđevinu i imovinu koju posedujete. Procena mesečnog finansijskog stanja mora da pokrije vaše trenutne potrebe, ali i neke buduće troškove koji bi mogli da naiđu iznenada. Stoga razmislite o štednji, ulaganju u nekretninu i drugim načinima koji će vam pomoći da obezbedite svoju dugoročnu finansijsku sigurnost. Adekvatno finansijsko planiranje omogućava vam da uživate u penziji bez stresa, što je ključni faktor za sve nas.

Prilagođavanje životnog prostora

Prostor u kom živite tokom svog trećeg doba takođe je veoma važan u ovom procesu pripreme. Njegovo prilagođavanje je korisno ako želite da se i vi samo prilagodite promenama u potrebama koje ćete imati u godinama koje dolaze. Postavljanje rukohvata, korišćenje materijala za podove koji ne klize i stavljanje odgovarajućeg osvetljenja su samo neke od praktičnih mera koje poboljšavaju pristupačnost i sprečavaju nesreće. Ove modifikacije ne samo da olakšavaju način života starijih ljudi, već i doprinose osećaju sigurnosti i samopouzdanja, te su zbog toga dvostruko korisni.

Razvijanje mentalne otpornosti

Godine u koje stupamo ujedno donose i neke specifične izazove starenja na mentalnom planu. Zbog toga je važno da radimo na tome da razvijemo zdrav odnos prema starosti i da je prihvatimo kao deo našeg novog identitata. Mentalne aktivnosti kao što su čitanje, učenje novih veština ili bavljenja hobijima koje smo voleli u raznim fazama života stimulišu um i pomažu nam da se osećamo bolje u starosti. Takođe, ako istražite neke nove ideje i stvari kao što su meditacija, na primer, moći ćete da postignete nov nivo mentalne i emotivne stabilnosti, a to će vam pomoći da se suočite sa izazovima starenja i da se bolje brinete o svom zdravlju. Najzad, imajte na umu da ulaganjem u mentalno zdravlje možete stvoriti okruženje koje će vam omogućiti da uživate u starosti u godinama i decenijama koje su pred vama.

Put na koji vas život vodi težak je i izazovan, ali ako se adekvatno spremite za treće doba, ono bi vrlo lako moglo da se pretvori u vreme koje ćete provesti u uživanju i spokoju. Stoga, istražite ove ideje i pronađite one koje će vam najviše značiti i pomoći vam da prihvatite novo životno doba.

Velibor Živkov, lifestyle kolumnista

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here