Vijesti Kultura i obrazovanje Crtani svijet Bojana Nikolića

Crtani svijet Bojana Nikolića

0

Svako ko se bar jednom susreo sa radovima našeg sugrađanina Bojana Nikolića nije mogao da ne primjeti ogromnu dozu maštovitosti koja krasi njegova djela i razdvaja ih od svih drugih.

page

Crtanjem se ozbiljnije bavi sedamnaest godina, a sve je krenulo još u osnovnoj školi kada je kao nagradu za odličan uspjeh dobio knjigu „Enciklopedija životinja“ koja je u kombinaciji sa njegovom kreativnosti postala nepresušan izvor inspiracije za jedan fantastični crtani svijet. U tom periodu veliki uticaj na Bojanovo crtanje imao je tadašnji nastavnik likovnog vaspitanja Milorad Popović, nakon čega je uslijedio doba sazrijevanja i sticanja originalnosti tokom pohađanja srednje škole, da bi za vrijeme studiranja u Novom Sadu usavršio sijenčenje i odabrao je kao tehniku koja najbolje prezentuje njegove ideje. Naravno, prve teme su bile vezane za životinje i to one imaginarne, da bi vremenom u taj svijet fantazije ušla i druga nadnaravna i mitološka bića. Novi Sad je bitan i zbog pozitivnog iskustva prilikom prvih javnih pokazivanja svojih radova koje mu je dalo podstrijek za nastavak bavljenja crtanjem. Uslijedila su učestvovanja na likovnim kolonijama na Patkovači, dvije samostalne izložbe u Centru za kulturu, radionice na otvorenom koje je organizovao OC „Derbent“ i redovno učestvovanje na svim dosadašnjim „Kreativnim buvljacima“.

Na Bojanovim radovima jasno je vidljiva njegova bezgranična mašta koju upotpunjuje ljubav prema životinjama i prirodi, prožeta najčešće grčkim mitološkim bićima – kentaurima i satirima. Kako se od početnih jednostavnijih motiva postepeno evoluiralo do jedinstvenog spoja čovjeka i prirode, tako je i sijenčenje jednom grafitnom olovkom zamjenjeno sa njih devet, da bi danas ovaj nadnaravni svijet iz mašte dobio potpuno novu dimenziju ubacivanjem boja. Bojan ističe da nema uzore i da je njegova osnovna ideja bila da izgradi svoj jedinstveni svijet, po njegovoj viziji i osjećanjima, te da zahvaljujući tome ima toliku inspiraciju da ne uspjeva sve ideje prenijeti na papir. Svojim djelima želi da promoviše pozitivnu energiju, vrijednosti i ljubav koja ga i pokreće da se time bavi, stvarajući tako iluziju ljepšeg svijeta od onog koji ga okružuje. Društvene mreže su negove radove popularizovale, pa ih je nekoliko ove godine završilo u kolekciji jednog sakupljača umjetnina iz Njemačke. Pored crtanja kojim želi i dalje da se bavi i da se usavršava, Bojan je osmislio dječiju društvenu igru koju je nazvao „Kako ukrotiti zmaja“. Cilj je, kako ističe, pokazati djeci da nije sve u video-igricama u kojima je najčešće zastupljeno nasilje već da je prava čar u neposrednom druženju sa prijateljima.

– „Volio bih napraviti jednu posebnu enciklopediju, sličnu onoj od koje sam ja počeo, ali sa ilustracijama izmišljenih životinja i njihovih karakteristika. Takođe, volio bi se oprobati u pisanju bajki“, ističe svoje buduće planove.

Boris Nikolić – Derventa Cafe

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here