Vijesti Kultura i obrazovanje Darovi potomcima

Darovi potomcima

0

U derventskom Centru za kulturu 16.12.2010. godine predstvaljena je knjiga Savka Pećića Pese ”Život i sjećanja”. I pored vremnske i sniježne ciče mnogobrojni ljubitelji lijepe pisane riječi nisu oklijevali da dođu i prisustvuju ovoj značajnoj za kulturu grada Dervente, promociji knjiga. A nisu se pokajali jer su imali šta da čuju i dožive uz bogat kulturno-zabavni sadržaj. Kao gosti čitav program su uveličali pjesnici koji su došli iz Banjaluke i Prnjavora.

Darovi potomcima

O knjigama su govorile Pećićeve kolege pjesnici, književnici, recezenti a uključili su se i ljubitelji poezije. Tako je o knjizi ”Život i sjećanja” govorio, kao je jedan od recezenata, derventski pjesnik i boem, Slavko Pokrajac.

– Na Pećića je duboke tragove ostavilo bosnogo djetinjstvo, luda mladost, životna zrelost, potom otadžbinski rat i ono sve poslije toga, ali je u svemu tome istrajao i ostao isti, nepokolebljiv u čovječnosti i svom zacrtanom putu.

Pjesnikova misao tkana je u slobodnom stihu i nije sputana klasičnim i zahtjevnim pjesničkim formama. Zato je tako lepršava i slobodna kao ptica, a najteže je izgraditi soptveni stil, a Pećić je po tome prepoznatljiv, rekao je Pokrajac.

Profesor magistar Slobodan Nagradić, govoreći o knjizi ”ŽIVOTOK”,  kaže da je Pećić po primarnoj vokaciji reporter, novinar koji ne trči samo za vijestima, naročito ne na onim eksluzivnim, pukim informacijama nabijenim statističkim i drugim podacima iz kojih se ne vide samo bilo života, nego žurnalist i pisac koji je u stanju da i od nekog skromnog, gotovo banalnog povoda, događaja, procesa, lika i slično, napravi zanimljivu literarnu priču. Tako su u njegovim zapisima progovorili mnogi anonimni ljudi, ali po nečemu ipak izuzetni, istakao je Nagradić.

Zapažanja i pogledi o Pećićevom stvaralštvu nisu promakla ni iskusnom novinaru, književniku i publicisti Nedeljku Sančaninu iz Prnjavora, koji je posebno istako značaj stvaralaštva za opštu kulturu Dervente i šireg područja, koje je Pećić stvorio,a mnogo vremena je potrošio da bi do knjiga i pisanija došao, koje će u buduće koristiti mnogobrojnim generacijama, jer knjige poput monografije o nastajanju manaistira u Donjoj Bišnji ”Živi izvor duhovne vode” su neprolazne vrijednosti i navijeke ostaju, kao kulturno blago svake sredine.

Milorad Mišo Đurđević je uspješno kroz, nešto više od jednog čas, ličnim motivacijama odlično uvodio prisutne u svaku stvaralačku misao pisca. Sve je to bilo praćeno recitacijama profesorice književnosti Vanje Kojić i učenice srednje škole Dejane Drobić, Pod pratnjom i štimungom na klaviru, pijanistkinje Violete Pećić, još jače odzvanjala je pjesnička i književna misao. Violeta je čitav program obogatila sa nekoliko solo izvedenih muzičkih kompozicija.

Dizajn korica knjige je uradio dizajner i pjesnik, Dervenćanin Majo Danilović iz Beograda.

Z. B. – DerventaCafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI