Reportaže Dervenćanka Jelena Šakotić niže sportske i akademske uspjehe

Dervenćanka Jelena Šakotić niže sportske i akademske uspjehe

0

Da sport i škola mogu i da idu zajedno pokazuje i primjer dvadesetpetogodišnje Dervenćanke Jelene Šakotić, uspješne odbojkašice i magistra farmacije.

Dugogodišnja odbojkašica Banjaluke volej je ovoga mjeseca stekla zvanje akademskog građanina, nakon što je u Banjaluci završila fakultet i postala magistar farmacije.

Na početku sezone Jelena je dobila nagradu za najboljeg libera Balkanskog kupa koji je bio održan u gradu na Vrbasu. Članica jedne od najboljih bh. ekipa u razgovoru za “Nezavisne” je naglasila da joj je uvijek na prvom mjestu bilo obrazovanje, ali da nikada nije bilo upitno hoće li igrati odbojku.

– Još u osnovnoj školi sam počela da treniram odbojku u OK Derventa. Nakon završetka srednje škole, odlučila sam se za upis Medicinskog fakulteta u Banjaluci, studijski program farmacija. Nije bilo upitno da li ću nastaviti sa odbojkom, pa sam potražila klub u Banjaluci i odlučila se za Banjaluku volej, kaže Šakotić.

Trenirati, igrati odbojku i istovremno učiti zahtjevalo je mnogo odricanja, ali i fizički napor. Ipak, uz dobru organizaciju i želju sve se može stići na vrijeme.

– Odlazak na trening nakon napornog dana i učenja predstavlja fizički napor, ali je sa druge strane period kad zaboravim na ispite i druge obaveze. Možda i ne bih uspjela da nisam imala ta dva sata dnevno, kada skrenem misli i promijenim fokus. Smatram da se uz dobru organizaciju obaveza i slobodnog vremena, uvijek nađe vremena za trening i ekipu, ističe libero banjalučke ekipe.

– Najteži dio jeste možda sam početak sezone, odnosno pripreme, koje se poklapaju sa septembarskim rokovima, a dobro je poznata uloga ovih rokova u studentskom životu. Nakon završetka sezone na parketu, prelazim na pijesak i tako provodim ljeto do početka priprema za sljedeću, nadolazeću sezonu. Mislim da svi sportisti treba da razmišljaju o periodu nakon završetka sportske karijere. Obrazovanje ima ulogu u razvoju pojedinačnih i grupnih sposobnosti sportiste, kaže mlada Dervenćanka.

Naša sagovornica je svjesna da bavljenje odbojkom u BiH ne može obezbijediti sredstva za lagodan život. Odbojkom planira da se bavi dok god joj to obaveze dozvoljavaju.

– Meni je oduvijek na prvom mjestu bio fakultet, što je ujedno i politika našeg kluba. Završetak fakulteta ne znači da je došao kraju učenju i usavršavanju, bez stalnog rada na sebi nema napretka ni na ličnom ni na profesionalnom planu. Smatram da se kvalitet u sportu može prenijeti na kvalitet u obrazovanju i obrnuto, kazala je Šakotićeva.

Ekipa Banjaluke volej i ove sezone će igrati značajnu ulogu u Premijer ligi BiH. Trenutno zauzimaju četvrto mjesto na tabeli sa devet osvojenih bodova nakon četiri odigrana kola.

– Ekipa BL voleja je ove godine poprilično podmlađena. Početkom ove sezone bili smo domaćini BVA kupa, gdje smo pokazale naš potencijal i dobru igru. Nešto lošiji početak u Premijer ligi neće nas spriječiti da se borimo za vrh tabele, zaključila je magistrica pod mrežom.

Nezavisne

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here