Vijesti Kultura i obrazovanje Derventa ugostila finaliste: Izabrani najbolji recitatori među učenicima osnovnih i srednjih škola...

Derventa ugostila finaliste: Izabrani najbolji recitatori među učenicima osnovnih i srednjih škola Srpske – VIDEO

0

Pobjednici Republičkog takmičenja u recitovanju održanog u Centru za kulturu su Mirka Pisić iz Roćevića kod Zvornika među učenicima uzrasta do 5. razreda, Ivana Vođević iz Mrkonjić Grada mešu učenicima do devetog razreda, te Milica Aničić iz Banjaluke.

Oni su prema odluci žirija bili najbolji među 75 najuspješnijih takmičara na prethodnoodržanim školskim, opštinskim i regionalnim takmičenjima,

Derventski Centar za kulturu bio je domaćin Drugog republičkog takmičenja u recitovanju, inače uvrštenog u zvaničan Kalendar školskih takmičenja Republičkog pedagoškog zavoda, a prvog koje je održano uživo.

Pred petočlanim žirijem, kako je istakao prof. dr Luka Kecman, bio je težak zadatak jer su o pobjedniku odlučivale nijanse.

Zadatak žirija je bio da ocijeni odabir pesme, da li ona odgovara uzrastu, polu i da li se govori u svoje ime, potom akcenat i opšti umetnički utisak, dakle kako je pesma donesena u umetničkom i scenskom smislu, pojasnio je Kecman.

Zamjenik direktora Centra Jovanka Božović Milovanović podsjetila je da je Derventa ugostila 75 najboljih učesnika takmičenja koje ima zadatak da kroz kulturu, poeziju i književnost promoviše i očuva identitet srpskog jezika.

Prošle godine prijavljeno je bilo oko 400, a ove više od 500 recitatora, tako da postoji veliko zanimanje učenika. Biti domaćin ovog događaja nije bilo teško jer se radilo srcem. Prezadovoljna sam organizacijom, pripremama i odzivom, naglasila je Božović Milovanovićeva.

Direktor RPZ Predrag Damjanović izrazio se siguranost da će ovo ovo takmičenje u narednim godinama postati tradicionalno.

Specijalni gost takmičenja bio je pjesnik Marko Milošević, koji je pored recitovanja svojih stihova, bio i voditelj programa.

Manifestacija “Derventa grad poezije” završava se danas predavanjem za mentore koji su pripremali recitatore za takmičenje.

Finale pogledajte OVDJE.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here