Vijesti Kultura i obrazovanje I rukovodstvo “Vihora” zadovoljno ostvarenim u 2018. godini

I rukovodstvo “Vihora” zadovoljno ostvarenim u 2018. godini

0

Srpski književni klub „Vihor“ Derventa uspio je da u 2018. realizuje sve planirane aktivnosti, ostvari zapaženo učešće na međunarodnim književnim konkursima i manifestacijama,  te da održi i unaprijedi  izdavačku djelatnost.

Predsjednik kluba Nenad Simić ističe da su Međunarodni ilindanski pjesnički susreti „Prljača“ postali više od manifestacije i veoma reprezentativni događaj na koji se rado dolazi i o kojem se u širem regionu priča.

Uspostavljena prijateljstva i kontakti na susretima pjesnika u Derventi traju neraskidivo i ulaze već u 18. godinu postojanja. To je naš zajednički doprinos razvoju kulture našeg grada, promociji Dervente, ali i gradnji mostova među ljudima šireg regiona, ističe Simić.

On dodaje da su tokom svih prethodnih godina imali materijalnu pomoć i razumijevanje načelnika Milorada Simića, prijatelja iz privrednog života, ali i brojnih pojedinica.

Predsjednik Upravnog odbora „Vihora“ Milorad Đurđević ističe da je održano niz manifestacija u organizaciji Kluba i da su bile veoma posjećene.

Organizovali smo poetsko veče „Dan Milovana Bjeloševića Belog“, povodom obilježavanja 26 godina od  njegovog stradanja, dok je književno veče „ Vihorovo stihovanje“  okupilo predstavnike klubova pjesnika i književnika iz Bijeljine, Šamca, Doboja i Dervente, ističe Đurđević, i dodaje da su 17. Ilindanski pjesnički susreti „Prljača 2018“ održani 4. i 5. avgusta.

Slavko Pokrajac iz Dervente dobitnik je nagrade pjesničkih susreta “Svome rodu od Kosova do danas” koji se na Vučijaku kod Prnjavora održavaju uoči Vidovdana, u organizaciji Srpskog književnog kluba “Talasi” iz Prnjavora.

Na konkursu „Suze Kozare“ u organizaciji Udruženja srpskih književnika u Sloveniji i Narodne biblioteke Gradiška, treće mjesto osvojio je Milorad Mišo Đurđević za pjesmu  „Prozor naš je otvoren i nebu je mio“. Vera Ratkovac Koropkin osvojila je drugo mjesto na konkursu „Zlatno pero“ u Ljubljani. Nenad Simić dobitnik je Povelje „Zlatni medaljon“ Umjetničkog kluba „Lahor“Požarevac i „Povelje sa zlatnom značkom“ Udruženja srpskih književnika u Sloveniji.

Delegacija “Vihora” prisustvovala je manifestaciji „Matica-dijaspora“ u Somboru na kojoj je obilježeno i deset godina postojanja somborskog Zavičajnog udruženja Srba „Korijeni“.

„Vihoraši“ su učestvovali i na manifestacijama – susretima na Ozrenu, u Tesliću, Doboju, Modriči, Pelagićevu, Banjoj Luci, Prnjavoru, Šamcu, Bijeljini, Šidu, Novom Sadu, Beogradu, Inđiji…

U izdanju „Vihora“ svjetlost dana ugledale su „Moje pričice i zapisi“ Savka Pećića,  povodom 50 godina njegovog pjesničkog, književnog, novinarskog i kulturnog stvaralaštva, zatim slikovnice „Cvrčak“ i „Lav“ Milorada Đurđevića. Štampan je zajednički zbornik „Ilindansko pjesničko saborovanje“ i „Derventa me u zagrljaj zove“, prva zbirka poezije Tanenka Marića.

„Vihoraši“ su zastupljeni u desetinama zajedničih  zbornika koje izdaju klubovi iz RS, BiH i regiona.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here