Vijesti Kultura i obrazovanje I znamenitosti Dervente u prvom tomu Enciklopedije Republike Srpske

I znamenitosti Dervente u prvom tomu Enciklopedije Republike Srpske

0
Enciklopedija Republike Srpske, oto Damir Kljajić

U nedavno objavljenoj Enciklopediji Republike Srpske, tom I, koji sadrži odrednice koje počinju slovima A i B, svoje mjesto našlo je i dvadesetak odrednica koje se odnose na derventska naselja, ličnosti, arheološke lokalitete, te sportsko udruženje i novine, kao i veći broj odrednica u kojima se derventske vrijednosti indirektno pominju.

U prvom tomu Enciklopedije nalaze se odrednice o selima Agići, Bijelo Brdo, Bosanski Dubočac, Brezici, Bukovac, Bukovica Mala, Bukovica Velika i Bunar, potom ličnostima Alibegović Asim-begu, Arar Anti, Arslanagić Abazu, Alojzu Bencu, Biljecki Zvonku i Bošković Petaru, kao i arheološkim lokalitetima Ambarine i Srednjovjekovno utvrđenje „Dubočac“. Svoje mjesto u ovom važnom izdanju našlo je i sportsko udruženje Bokserski klub „Derventa“ i novine Bosanac.

Odrednice za derventska naselja izradili su Damir Kljajić i Željko Asentić, dok su ostale pripremili drugi autori.

Opština Derventa je tokom 2010. i 2011. godine podržala formiranje lokalne redakcije za izradu odrednica Enciklopedije Republike Srpske koje se odnose na Derventu. Redakciju su činili magistar geografije Damir Kljajić, kao urednik, i član Željko Asentić, takođe master geografije.

Jedan od autora derventskih odrednica Damir Kljajić rekao je da se do kraja godine očekuje objavljivanje i drugog toma Enciklopedije u kojem će se naći odrednice koja počinju slovima V, G i D.

– Izrada derventskih odrednica trajala je dvije godine. Želja mi je da Derventa u ovom važnom izdavačkom poduhvatu bude valjano i argumentovano prezentovana, dodao je Kljajić.

Enciklopedija predstavlja ličnu kartu Republike Srpske, a njen izdavač i idejni tvorac je Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske. Prvi tom enciklopedije (slova A i B) sadrži 1.307 odrednica, 380 karata i fotografija. Najviše je odrednica o naseljenim mjestima – 343, potom istorijskih, o visokom obrazovanju i sportu.

Prvi tom Enciklopedije Republike Srpske štampan je u 2.000 primjeraka.

Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here