Vijesti Kultura i obrazovanje Inspirisana stvarnim osobama: Monodrama o neženji „Strajilu Grmečliji“ predstavljena derventskoj publici

Inspirisana stvarnim osobama: Monodrama o neženji „Strajilu Grmečliji“ predstavljena derventskoj publici

0

Centar za kulturu bio je domaćin novogradskom umjetniku Srećku Marčeti koji je sinoć pred derventskom publikom izveo autorsku monodramu „Strajlo Grmečlija“, o momku koji je „iz Bosne pobjegao od rata, a iz Srbije od ženidbe“.

Marčeta kaže da je inspiraciju za predstavu pronašao u poznaniku Jovi, vječnom neženji, koji uprkos velikom uspjehu u ljubavi nije „stao na ludi kamen“, kao i da postoji značajan dio njegove umjetničke slobode i prilagođavanja teksta modernom vremenu.

Kada sam ga slučajno sreo, rekao mi je da je ostao sam u svojim poznijim godinama, a željan društva, ponudio je da ugosti mene i moje kolege. Od njega je potekla ideja da napišem ovaj tekst. Predstava ima i nastavak pod nazivom „Golemo je srce moje“, u kojem Strajilo odlazi nazad u Bač i ženi se, kaže Marčeta.

Ovaj svestrani umjetnik osnivač je je teatra „Scena“ i autor tri monodrame, te organizator književne kolonije “Reka misli” posvećene Branku Ćopiću, na kojoj se već deceniju okupljaju poznati i neafirmisani književnici.

Uskoro očekuje izlazak romana „Teško je stranac biti“, što će biti njegovo šesto djelo, uz četiri koautorska.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here