Vijesti Kultura i obrazovanje Ka izvorima duhovnosti

Ka izvorima duhovnosti

0

Za blizu deceniju i po postojanja Književna zajednica “Vaso Pelagić” iz Banje Luke u svojoj biblioteci “Monografije” odnosno “Istočnik” objavila je 25 monografija.

Ka izvorima duhovnosti

Posebno mjesto zauzimaju monografije o svetinjama, poput one Nedeljka Sančanina o gradnji manastira Stuplje ili najnovija Savka Pećića Pese o izrastanju na ledini manastira Pokrova presvete Bogorodice u Donjoj Bišnji, kod Dervente.

Ova knjiga s naslovom “Živi izvor duhovne vode” dobila je izdavačevu novoustanovljenu nagradu za knjigu godine u ovoj biblioteci, “Poslanica Bogu”, a po istoimenom spisu velikana Vase Pelagića.

– Svaka nagrada stvaraocu je svojevrsna radost, ali i obaveza. Mene raduje činjenica što je ovo i priznanje velikom čovjeku, ktitoru gradnje manastira na sopstvenom zemljištu, Ratku Đekiću, našem čovjeku koji živi u Americi, a koji je pokrovitelj izdanja monografije koja sadrži i moje hroničarske zapise o gradnji, ali i o samom Đekiću. Ovo je, dakle, moj doprinos tom prekrasnom manastirskom zdanju, otud veća radost zbog nagrade – veli nagrađeni pisac, Savko Pećić.

Kritor manastira i finansijer objavljivanja monografije, Ratko Đekić, prisustvovao je primanju nagrade.

– Kao autor projekta bio sam iznenađen tom činjenicom, a i na njegovom licu sam vidio ne samo iznenađenje nego neku vrstu usplahirenosti. Začudila ga je činjenica da postoji takva nagrada koja je duhovna veza s njegovom graditeljskom veličinom. Shvatili smo obojica da je to zajednička nagrada, kako je i prihvatamo. Manastir je ovovremeni, pa otud i opravdanost za ovu vrstu hronike, odnosno monografije kao svjedočenja o rastu manastira – dodaje Pećić.

Na pitanje šta je to novo na čemu, u smislu hroničarenja, radi sada i šta možemo očekivati u skorijoj budućnosti, Pećić kaže:

– Tri moje knjige objavljene su u biblioteci “Monografije” ovog izdavača. Uz nagrađenu, tu su još dvije knjige mojih novinarskih hronika i zapisa, “Derventske kaskade” i “Životok”. U posljednje vrijeme zainteresovan sam za arheološke raritete i lokalitete. Te i takve osobenosti registrujem iz dana u dan, pa ću nastojati da to objedinim i objavim monografiju o toj vrsti izuzetnosti ne samo derventske opštine nego i šire – dodaje Savko Pećić Pesa.

Nagrada mu je uručena u Donjim Ceranima na Ukrini u okviru programa Ilindanskih književnih druženja “Prljača 2009”, što je još jedna značajka u ukupnoj simbolici duhovne osviještenosti ovih događanja.

Izvor: fokus.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here