Kolumna Komentar: Dopustite da djeca budu bolja od nas

Komentar: Dopustite da djeca budu bolja od nas

1

Praznici su, barem ako ih posmatramo pomalo idealizovano, vrijeme opraštanja i nesebičnosti. Iako su čak i u antičko doba u tim periodima vladala primirja, danas pojedini „humanitarci“ čak i praznične aktivnosti koriste za pozivanje na neke nove besmislene obračune.

Izvijesni Nihad Aličković, vođa još izvijesnijeg političkog „AntiDejton pokreta“, otišao je korak dalje od već uobičajenog iskorištavanja praznika, djece i humanitarnog rada za promociju svojih političkih ideja. I to mu možemo oprostiti, to rade svi političari. Možemo i pozdraviti želju da se djeci uljepšaju praznici.

Ono što je bilo u najmanju ruku nepotrebno i što je proizvelo negativna osjećanja jesu poruke saopštene prilikom podjele paketića. Djecu, bez ideje o čemu „pisac“ zapravo govori, naziva „gazijama“, po turskim vojnim titulama, smatrajući ih „ratnicima“.

Ova djeca su ovdje borci na okupiranom teritoriju BiH, tkz. Republici Srpskoj. Nismo mi ni svjesni s čim se ova djeca sve susreću i kako odrastaju, zaključi Nihad po „difoltu“, očigledno ni ne znajuči naročito o međuljudskim odnosima u Derventi.

Ne treba se zavaravati, nije ovdje sve idealno, ali ova Nihadova priča zasigurno se ponavlja iz mjesta u mjesto koje posjećuje, bez ikakve kritičke misli.

Rasprava i uvrede nastavljene su i u komentarima na ovoj Fejsbuk objavi, a kako su se uključili mahom desničari sa obje strane, uglavnom nije vrijedna pomena. Vrijedan je itekako stav najmanje dvoje derventskih Bošnjaka koji su ga upozorili da u našem gradu ipak ne postoji takva vrsta segregacije. Mada, teško da će to iko primiti k znanju.

Bilo je, naravno, pominanja srebreničkog genocida, zanemarujući činjenice da naša istorija ne traje od početka devedesetih i da je na ovim prostorima bilo i mnogo težih zločina, bez nipodšavanja ijedne žrtve (a bilo ih je previše). Iako je jasno da niko nije mnogo toga naučilo iz svog tog zla, poklanjanje slatkiša djeci, uz podsjećanje na pojedine segmente užasne prošlosti, zasigurno je degutantno.

Ono što je jako bitno jeste stav Medžilisa islamske zajednice Derventa o izrečenim tezama, s obzirom da se sve dešavalo na imovini IZ. Islamska zajednica ravnopravno učestvuje u raspodjeli opštinskih sredstava namijenjenim vjerskim zajednicama (i to tako treba da bude), te broji najviše bogomolja po glavi stanovnika, iz čega se može zaključiti da njihov položaj nije sličan „okupaciji“. Važno je da se zvanično odrede po tom pitanju jer „qui tacet consentire videtur“.

Nažalost, slično se ponavlja previše često

Ni sportska dešavanja u pojedinim slučajevima nisu tačke povezivanja nego razdora. Oktobra 2017. godine, prilikom gostovanja fudbalera „Malog šampiona“ iz Kalenderovaca u Okučanima, došlo je do verbalnog napada tadašnjeg predsjednika Skupštine opštine tog mjesta Ivice Pivca na goste iz Dervente, uglavnom djecu. Na sreću, takvo ponašanje nije bila praksa prilikom gostovanja djece iz Hrvatske u Derventi i ni prije i poslije tog incidenta.

Boris Nikolić

1 komentar

  1. Nikolic je ostavio jako fin i kulturan komentar.A sta reci o Nihadu? Takvi umovi kao on su zapoceli rat i nikad se nece okrenuti ka buducnosti. Zalosno razmisljanje za jednog mladog covjeka.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here