Vijesti Kultura i obrazovanje Koncert “Flautističke priče” pokazao šarolikost muzičkih stilova

Koncert “Flautističke priče” pokazao šarolikost muzičkih stilova

0

Klavijaturista Dejan Janković i Marija Pilipović, članica ansambla „Flutete“, večeras su u Centru za kulturu izveli kompozicije Prokofjeva, Klarka i Brtoka u zanimljivoj kombinaciji klavira i flaute.

U odnosu na prethodne nastupe u Derventi, novost je da „Flutete“ više nisu kvarter flautistkinja, nego ansambl koji ugošćava muzičare koje sviraju druge instrumente, kaže Sunčica Lončar.

Svirali smo i solističku muziku, pa je tako Marija snimila i jedan album kompozicija za flautu, svirali smo i kao duo, trio, kvatret, duo sa klavirom, pa čak i kao dio orkestra, istakla je jedan od osnivača grupe.

Malobrojna publika često je dugotrajnim aplauzima nagrađivala mlade muzičare u pauzama njihovog uglavnom kamernog repertoara.

– Željeli smo da publici predstavimo flautu i klavir, premijerno izvedemo i kompozicije sa elementima džeza, bluza i drugih savremenijih tehnika koje do sada nismo ni imali priliku da izvodimo. Repertoar je stilski različit, a na kraju koncerta smo izveli Bartokove Rumunske igre, inspirisane narodnom muzikom, čak i iz ovih krajeva, rekla je flautistkinja Marija Pilipović.

Ni tokom pandemije sastav nije mirovao.

Osmišljavali smo novitete u svom nastupu, svirali smo i nekoliko koncerata, organizovali Dane flaute, a sad pripremamo autorski projekat u kojem će kompozitori da komponuju nekoliko kompozicija za naš sastav u različitim formacijama, što je za nas predivan način saradnje i jedan korak napred, naglasila je Pilipovićeva.

Inače, koncert je organizovao Centar za kulturu povodom Dana srpskog jedinstva.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here