Vijesti Društvo Lužani su stradalničko selo

Lužani su stradalničko selo

0

Na dan kada se obilježava pobjeda nad fašizmom, mještani derventskog sela Lužani obilježavaju godišnjicu napada na ovo selo 1992. godine.

Počinjen je strašan zločin, ubijen veliki broj civila. Neki su svirepo stradali.

– Imamo tu slučajeva gdje su ljude bacali u bunar, ubijani su u pušnicama, palili su kuće sa ljudima. Neke su odvozili u masovne grobnice, a neki su čak završili u Bosanskom Brodu u zajedničkoj grobnici, neki nikada nisu ni nađeni, kaže Željko Čečavac.

Vijenci su položeni i u čast stradalim mještanima i borcima VRS u proteklom odbrambeno -otacbinskom ratu, ali i žrtvama iz Drugog svjetskog rata, ispred spomen-obilježja u Bosanskim Lužanima, gdje je i služen pomen.

Lužani su stradalno mjesto. Tokom Drugog svjetskog rata stradala su 143 mještana. Tragedija se ponovila i u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U čast borcima, služen je pomen, a potom su položeni vijenci i cvijeće.

– Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, upravo na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja, ovdje su hrvatsko muslimanske zločinačke snage počinile strašan zločin ubivši veliki broj stanivnika ovog sela. Iz Lužana su stradala 22 borca, a sedam civila je stradalo tog devetog maja 1992. godine. Važno je da se Srbi organizuju u trenucima kada im prijeti opasnost, kaže predsjednik Skupštine Boračke organizacije Derventa Čedo Vujičić.

A, opasnost je u ovom selu bila 1945., a potom i 1992. godine. Mještani pričaju da je nakon rata sve uništeno, ni ptice nisu dolazile, života kazuju uopšte nije bilo.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here