Vijesti Kultura i obrazovanje Na 12. Smotri folklora u Novom Gradu nastupio i KUDM “Bosiljak”

Na 12. Smotri folklora u Novom Gradu nastupio i KUDM “Bosiljak”

1

U Novom Gradu održana je Dvanaesta smotra folklora uz nastup kulturno-umjetničkih društava “Čajavec” iz Banjaluke, “Bosiljak” iz Dervente, “Lepa Radić” iz Gradiške, “Ilinden” iz Struge i “Una” iz Novog Grada.

bosiljak

Novljani i gosti sinoć su, u okviru obilježavanja Petrovdana, Dana opštine, na Trgu Mladena Oljače imali priliku da premijerno vide koreografiju “Đurđevdanska omaja novskog Potkozarja” kojom je KUD “Una” osvojio drugo mjesto na Evropskoj smotri srpskog folklora, održanoj 14. i 15. maja u Beču.

Predsjednik Saveza amaterskih kulturno-umjetničkih društava Republike Srpske Momčilo Vesović rekao je da su manifestacije ovog tipa posvećene građanima.

– Na ovaj način građane podsjećamo na značaj specifične kulture kojom se mi svakodnevno bavimo i u koju treba uključiti što više omladine – rekao je Vesović.

Prema njegovim riječima, kulturni amaterizam treba da ima ozbiljnu podršku od lokalne zajednice preko Republike do nivoa BiH.

Manifestaciju je otvorila načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić koja je rekla da je smotra folklora povodom Petrovdana postala tradicionalna.

Za učesnike i sve goste pripremljen je lovački i riblji paprikaš tokom treće kotlićijade.

Predsjednik organizacionog odbora ove manifestacije Vojin Bera rekao je da su učestvovali članovi četiri novogradska lovačka udruženja “Lane”, “Srndać”, “Fazan” i “Pastirevo” i Ribolovnog društva Novi Grad.

Pripremljeno je oko 300 litara paprikaša, a manifestacija ima revijalni karakter.

Osim toga, u večernjim časovima je pripremljen i roštilj.

Privrednici novogradske opštine donirali su 5.000 KM za meso koje je pripremano na velikom roštilju napravljenom za ovu priliku.

RTRS

PODIJELI

1 komentar

 1. Jos jednom pitam.
  Moze li mi iko odgovoriti, cije su ovo nosnje.
  Jeli iko ikada ovakvu narodnu nosnju vidio u okolini Dervente.
  Jeli iko ikada ovakve igre, pjesme ili muziku cuo u okolini Dervente.
  Predstavlja li “Bosiljak” Sumadiju, Srbiju, Bugarsku, Makedoniju ili Derventu i okolinu.
  Ovo je cisti plagijat i nema nista sa autenticnom kulturom ovog kraja i ovog dijela BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here