Vijesti Kultura i obrazovanje Noć muzeja obilježili tradicionalni instrumenti i djela mladih slikara – FOTO

Noć muzeja obilježili tradicionalni instrumenti i djela mladih slikara – FOTO

0

Nakon dvogodišnje pauze Derventa se ponovo pridružila globalnoj manifestaciji Noć muzeja, koja je u Narodnoj biblioteci organizovana osmi put.

Cilj nam je da kroz ovakve događaje što više afirmišemo i našu muzejsku djelatnost da bi smo ponovo uspostavili Zavičajni muzej, kakav je nekada bio, rekla je direktorica ustanove Mirjana Plisnić.

Večeras su nam se predstavili, između ostalih, tri mlada slikara, Udruženje žena je predstavilo rukotvorine nastale na njihovim radionicama, dok će posjetioci moći da pogledaju i izložbu koja nosi naziv “Zaboravljeni zvuk tradicionalnih muzičkih istrumenata Muzeja Republike Srpske, naglasila je Plisnićeva.

Jedna od atrakcija bila je i Rubensova cijev, naprava koja spaja fiziku i muziku, djelo Dervenćanina Borisa Milojevića.

Izložba tradicionalnih instrumenata je zanimljiva jer su posjetioci mogli da čuju i kako pojedini instrumenti zvuče, a za to su bile zadužene Smilja Đurićić i Zorka Malinović, članice udruženja “Vesele Bojanićanke”.

Večeras smo predstavile frulu, dvojnicu, šargiju, violinu, gusle i druge instrumente koji su naši preci napravili i svirali, te ih ostavili nama da prenosimo na mlađa pokoljenja. Stari instrumenti su veoma važni, imaju neprocjenjivu vrijednost, poput nošnje i običaja, ono po čemu se razlikujemo od drugih, rekla je Smilja Đuričić.

Noć muzeja bila je prilika da Dervenćani ponovo vide radove mlade derventske umjetnice Dajane Ćuk, ali i prvu izložbu radova Dervenćanke Dobrice Popović, kao i djela Banjalučanina Nedeljka Vučanovića.

Ovaj događaj predstavlja jedinstven kulturni fenomen koji besplatno otvara vrata muzeja u više od 120 gradova širom svijeta.

Derventa Cafe

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here