Vijesti Privreda Poljski privrednik ponovo posjetio Derventu

Poljski privrednik ponovo posjetio Derventu

0

Privrednik poljskog okruga Volomin Bogdan Damagala boravio je proteklog petka u drugoj posjeti Derventi i tom prilikom se sastao sa načelnikom opštine Miloradom Simićem i njegovim saradnicima, te ministrom rudarstva i energetike Republike Srpske Petrom Đokićem.

Tom prilikom razgovarano je o privrednoj saradnji, kako na lokalnom tako i na republičkom nivou.

I ova posjeta zapravo je u najvećoj mjeri zasluga Petra Kuzmanovića iz Mišinaca, Dervenćanina koji živi i radi u Poljskoj, i glavna je spona između Dervente i potencijalnog investitora u našu opštinu.

Damagala je prvi put boravio u Derventi u decembru 2016. godine sa delegacijom Volominskog okruga i tada je izrazio nadu da posjeta predstavlja početak saradnje ovog okruga i opštine u oblasti kulture, turizma, sporta, sa akcentom na privrednu saradnju, naglašavajući da su posebno zainteresoavni za ulaganja u opštinu Derventa.

Poljski privrednici traže nova mjesta za saradnju, imamo kapital za ulaganja i naprednu tehnologiju i tražimo ovakva mjesta za uspostavljanje saradnje, rekao je Damagala prilikom prve posjete Derventi.

Saradnja je uspostavljena uzvratnom posjetom delegacije opštine Derventa u martu 2017. godine kada je načelnik Simić sa načelnicom Volomina Elžbiet Radvan potpisao Pismo namjere o partnerskoj saradnji dvije opštine u kojem stoji da će se saradnja odvijati u oblasti privrede, kulture, sporta, nauke, razmjeni dobrih iskustava u okviru gradskih uprava. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i tadašnji ambasador BiH u Poljskoj Nj.E. Duško Kovačević i tadašnji predsjednik Privredne komore RS Goran Račić.

Načelnik Simić je sa svojim saradnicima posjetio Damagalinu fabriku „Djchem chemical“ koja proizvodi gume i izvozi ih širom svijeta. Delegacija je tom prilikom posjetila i razgovarala sa rukovodstvima preduzeća „Tago“ koje se bavi proizvodnjom konditorskih proizvoda i preduzeće „Provitus“ koje se bavi preradom voća, povrća i gljiva te su posjetili i jednu od najvećih evropskih pekara „Sviss Bakery“ u gradu Dabrovka.

U oktobru iste godine četvoročlana delegacija opštine na čelu sa načelnikom opštine je u gradu Novi Sonči prisustvovala prezentaciji praktičnih iskustava o inovativnom sistemu pročišćavanja otpadnih voda i tom priliko posjetila izgrađena postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here