Vijesti Privreda Poljski privrednik ponovo posjetio Derventu

Poljski privrednik ponovo posjetio Derventu

0

Privrednik poljskog okruga Volomin Bogdan Damagala boravio je proteklog petka u drugoj posjeti Derventi i tom prilikom se sastao sa načelnikom opštine Miloradom Simićem i njegovim saradnicima, te ministrom rudarstva i energetike Republike Srpske Petrom Đokićem.

Tom prilikom razgovarano je o privrednoj saradnji, kako na lokalnom tako i na republičkom nivou.

I ova posjeta zapravo je u najvećoj mjeri zasluga Petra Kuzmanovića iz Mišinaca, Dervenćanina koji živi i radi u Poljskoj, i glavna je spona između Dervente i potencijalnog investitora u našu opštinu.

Damagala je prvi put boravio u Derventi u decembru 2016. godine sa delegacijom Volominskog okruga i tada je izrazio nadu da posjeta predstavlja početak saradnje ovog okruga i opštine u oblasti kulture, turizma, sporta, sa akcentom na privrednu saradnju, naglašavajući da su posebno zainteresoavni za ulaganja u opštinu Derventa.

Poljski privrednici traže nova mjesta za saradnju, imamo kapital za ulaganja i naprednu tehnologiju i tražimo ovakva mjesta za uspostavljanje saradnje, rekao je Damagala prilikom prve posjete Derventi.

Saradnja je uspostavljena uzvratnom posjetom delegacije opštine Derventa u martu 2017. godine kada je načelnik Simić sa načelnicom Volomina Elžbiet Radvan potpisao Pismo namjere o partnerskoj saradnji dvije opštine u kojem stoji da će se saradnja odvijati u oblasti privrede, kulture, sporta, nauke, razmjeni dobrih iskustava u okviru gradskih uprava. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i tadašnji ambasador BiH u Poljskoj Nj.E. Duško Kovačević i tadašnji predsjednik Privredne komore RS Goran Račić.

Načelnik Simić je sa svojim saradnicima posjetio Damagalinu fabriku „Djchem chemical“ koja proizvodi gume i izvozi ih širom svijeta. Delegacija je tom prilikom posjetila i razgovarala sa rukovodstvima preduzeća „Tago“ koje se bavi proizvodnjom konditorskih proizvoda i preduzeće „Provitus“ koje se bavi preradom voća, povrća i gljiva te su posjetili i jednu od najvećih evropskih pekara „Sviss Bakery“ u gradu Dabrovka.

U oktobru iste godine četvoročlana delegacija opštine na čelu sa načelnikom opštine je u gradu Novi Sonči prisustvovala prezentaciji praktičnih iskustava o inovativnom sistemu pročišćavanja otpadnih voda i tom priliko posjetila izgrađena postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda.

derventa.ba

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here