Vijesti Kultura i obrazovanje Praznik radosti Vrbica u Derventi proslavljen prigodnim koncertom i bogosluženjem – FOTO

Praznik radosti Vrbica u Derventi proslavljen prigodnim koncertom i bogosluženjem – FOTO

1

Molitvom u hramu Uspenja Presvete Bogorodice i prigodnim koncertom u organizaciji Srpskog kulturno-umjetničkog društva “Derventa” danas je u našem gradu obilježen praznik Lazareva subota, u narodu poznat i kao Vrbica.

Na “Dječijem koncertu igre i pjesme”, pored domaćina iz SKUD “Derventa, nastupili su i polaznici predškolske ustanove “Trol” i Dječiji ansambl SPKD “Prosvjeta” iz Prnjavora.

Inače, Lazareva subota ili Vrbica se slavi na subotu uoči praznika Cvijeti (koji uvijek padaju šeste nedjelju Časnog posta) i posvećena je uspomeni na vaskrsenje četvorodnevnog Lazara i na ulazak Hristov u Jerusalim, gdje su ga deca svečano dočekala i pozdravila.

Na Lazarevu subotu u pravoslavnim hramovima služi se bogosluženje, a nakon što se vrba osveti, narodu se dijele grančice.

Vrbica je isključivo praznik djece, a sa njegovim slavljenjem otpočinju Vaskršni praznici.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here