Vijesti Sport Pune tegle pekmeza

Pune tegle pekmeza

0

U ovo vrijeme napretka proizvodnje, u domaćinstvima rijetko ko sprema zimnicu, pekmeze, kompote, suši šljive i voćke. Uglavnom se to sve kupuje u trgovinama proizvedeno u fabrikama. Zato se sada rijetko može pronaći stara sušaru za šljive i voćke, kazanice za spremanje pekmeza od raznog voća i druge naprave, koje služe za pripremu voća za preradu, sušenje i kuvanje.

Pune tegle pekmeza 1

Isto tako, zaboravljeno je, i veoma rijetko se trapi krompir i jabuke, prave slatka, kompoti, kiseli povrće, pravi sirće i turšija od voća i mnoge druge stvari, koje su bile česta i čista, zdrava dugotrajna hrana za zimske dane. Sada je moderan zamrzivač i kupovina u dućanima , pa je sve to naprosto zaboravljeno.

Milanka i Uroš Stančić iz Pojezne, svake godine, na imanju, spremaju zimnicu. I pored toga što Stančići žive u Derventi i bave se biznisom, imanje na selu nisu zapustili.

Pune tegle pekmeza 2

Uroš je napravio i sušaru za šljive i voćke, pa dovoljno osuši zdravih plodova šljive, jabuke i kruške za svoje domaćinstvo.

– Mnoge domaćice kažu da njihova djeca neće da jedu domaće, moja hoće i vole, kaže Milinka i naglašava da ona voli spremati zimnicu, a pored svega zašto bi svoje prepustila propadanju a kupovala proizvode neprovjerenog kvaliteta sa pijace.

Ova porodica Stančić iz Pojezne dobro živi. Uroš je grafički inžinjer i vlasnik uspješne štamparije u Derventi.

Savko Pećić Pesa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here