Vijesti Sport Pune tegle pekmeza

Pune tegle pekmeza

0

U ovo vrijeme napretka proizvodnje, u domaćinstvima rijetko ko sprema zimnicu, pekmeze, kompote, suši šljive i voćke. Uglavnom se to sve kupuje u trgovinama proizvedeno u fabrikama. Zato se sada rijetko može pronaći stara sušaru za šljive i voćke, kazanice za spremanje pekmeza od raznog voća i druge naprave, koje služe za pripremu voća za preradu, sušenje i kuvanje.

Pune tegle pekmeza 1

Isto tako, zaboravljeno je, i veoma rijetko se trapi krompir i jabuke, prave slatka, kompoti, kiseli povrće, pravi sirće i turšija od voća i mnoge druge stvari, koje su bile česta i čista, zdrava dugotrajna hrana za zimske dane. Sada je moderan zamrzivač i kupovina u dućanima , pa je sve to naprosto zaboravljeno.

Milanka i Uroš Stančić iz Pojezne, svake godine, na imanju, spremaju zimnicu. I pored toga što Stančići žive u Derventi i bave se biznisom, imanje na selu nisu zapustili.

Pune tegle pekmeza 2

Uroš je napravio i sušaru za šljive i voćke, pa dovoljno osuši zdravih plodova šljive, jabuke i kruške za svoje domaćinstvo.

– Mnoge domaćice kažu da njihova djeca neće da jedu domaće, moja hoće i vole, kaže Milinka i naglašava da ona voli spremati zimnicu, a pored svega zašto bi svoje prepustila propadanju a kupovala proizvode neprovjerenog kvaliteta sa pijace.

Ova porodica Stančić iz Pojezne dobro živi. Uroš je grafički inžinjer i vlasnik uspješne štamparije u Derventi.

Savko Pećić Pesa

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here