Vijesti Sport Slijepi sportisti osvojili drugo mjesto na prvenstvu u golbalu

Slijepi sportisti osvojili drugo mjesto na prvenstvu u golbalu

0

Opštinska organizacija slijepih Dervente, u subotu 14. jula, učestvovala je na prvenstvu Republike Srpske u golbalu koje je održano u Prnjavoru. Dervenćane je predvodio predsjednik Opštinske organizacije slijepih Đorđo Nikolić, a ostvareni rezultat je više nego odličan ako se u obzir uzme vrijeme koje je utrošeno na pripreme.

Slijepi sportisti osvojili drugo mjesto na prvenstvu u golbalu

Učešće na turniru je uzelo šest ekipa odnosno šest Opštinskih organizacija iz cijele Republike Srpske. Učesnici su podijeljeni u dvije grupe, a ekipa iz Dervente je kao jedan od favorita dopala u grupu sa ekipom iz Istočnog Sarajeva i Prnjavorom kao domaćinom.

Dobrom igrom i uz pomalo sreće Dervenćani su iz grupe izašli kao prvoplasirani sa dvije pobjede iz dvije utakmice čime je izboreno polufinale. U polufinalu je odigrana utakmica sa ekipom iz Zvornika, a ostvarena pobjeda obezbijedila je igranje u finalu sa Banjalučanima.

Banjalučani kao apsolutni favoriti prvenstva, znatno jači i uigraniji bez mnogo problema savladali su ekipu iz Dervente, tako da je Dervenćanima pripalo drugo mjesto u ukupnom plasmanu. Da bi se stvorila jasna slika o jačini i uigranosti dovoljno je reći da Banjalučani dva puta imaju trening u golbalu, dok su Dervenćani sa pripremama počeli nekoliko sedmica pred prvenstvo.

“Golbal je timski sport koji se igra u Evropi od 1946. godine kao igra koja je služila za rehabilitaciju veterana Drugog Svetskog Rata sa oštećenjem vida. Muški timovi se u golbalu na paraolimpijskim igrama takmiče od 1976. godine, a ženski od 1984. god.

Cilj igre je kotrljanjem ubaciti loptu u protivnički gol i pri tome ne primiti gol. Golovi su široki koliko i teren. Timovi imaju po šest igrača, od kojih po trojica mogu da budu na terenu i koji su raspoređeni u zonama – jedan igrač je u centralnom delu, a još po jedan sa svake strane terena. Lopta je ispunjena praporcima koji omogućuju igračima da prate njeno kretanje, a igrači nose poveze preko očiju da bi bili u ravnopravnoj poziciji, tj. da ne bi videli ništa. Utakmica traje 14 minuta – dva poluvremena od po 7 minuta sa pauzom između njih od 3 minuta. Igra se odvija u tišini da bi takmičari mogli da prate loptu. Golbalom mogu da se bave sve osobe koje su klasifikovane po pravilima Međunarodne cportske federacije za Slepe (IBSA).”

Z. B. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here