Vijesti Kultura i obrazovanje Tehnologija povezuje mlade oštećenog vida: Završen informatički kamp u centru “Budućnost”

Tehnologija povezuje mlade oštećenog vida: Završen informatički kamp u centru “Budućnost”

0

Prošle sedmice u Centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ održan je petodnevni ljetni informatički kamp za djecu i mlade sa oštećenjem vida.

Kamp u organizaciji Udruženja građana oštećenog vida Tuzla i centra “Budućnost”, ustanove u kojoj se obrazuju slijepi i slabovidi učenici, proveden je u okviru projekta “Asistivna tehnologija kao sredstvo interetničkog povezivanja mladih sa oštećenjem vida” finansiranog od Američke ambasade u BiH, sa ciljem povećanja znanja i podizanja svijesti o važnosti asistivne tehnologije za slijepe osobe u obrazovanju, na radnom mjestu i u svakodnevnom životu.

Predstavnici agencije “Gloria Ferari” iz Beograda, inžinjer elektrotehnike Nebojša Marković i defektolog – tiflolog Ivana Nikolić, te „Asistancie” iz Sarajeva Valentina Škrbić, učesnicima kampa su prezentovali pomagala koja slijepe osobe koriste kao kompenzaciju za oštećeni ili izgubljeni vid. Posebnu pažnju privuklo je izlaganje gospodina Nebojše Markovića o načinu nabavke legalnog softvera za slijepe osobe.

– Održane su četiri edukativne radionice na teme „Društvene mreže”, „Nasilje na internetu i osobe sa oštećenjem vida”, „Korištenje operativnog sistema MS Windows rad sa elektronskom poštom u programu Mozila Thunderbird i editovanje teksta u programu MS Word“, te „Korištenje Operativnog sistema Windows i rad sa čitačima ekrana”. Radi lakšeg rada, učesnici su bili podijeljeni u četiri grupe i svi su prošli sve edukativne radionice, naglasili su organizatori.

Za one koji koriste Brajevo pismo, Udruženje građana oštećenog vida Tuzla štampalo je brošuru sa prečicama za pristup internetu za JAWS i browsere kao što su: Internet Explorer, Mozila Firefox i Google chrom čiji je autor Gradimir Kragić. Dr Luka Joksimović Barbat dao je dozvolu za korištenje audio knjige Microsoft Windows 10 sa tastature čiji je autor. Knjiga je podijeljena učesnicima kampa.

Pored radnih, učesnici su organizovali i zabavne aktivnosti, a kamp su ocijenili uspješnim i izrazili su spremnost za zajedničko učenje i druženje u budućnosti u okviru sličnih kampova.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here