Vijesti Društvo Ujedinjeni protiv nasilja: Udruženje žena uspješno realizovalo projekat “Prekidamo tišinu o rodno...

Ujedinjeni protiv nasilja: Udruženje žena uspješno realizovalo projekat “Prekidamo tišinu o rodno zasnovanom nasilju”

0

Projekat “Prekidamo tišinu o rodno zasnovanom nasilju”, podržan od EIŽ, realizuje se u dvije gradske i osam seoskih mjesnih zajednica u periodu od 1. aprila do 30. novembra ove godine.

Posljednja projektna aktivnost završava kampanjom u okviru 16 dana aktivizma žena u borbi protiv nasilja nad ženama, podjelom propagandnog materijala u lokalnoj zajednici, kažu u Udruženju žena Derventa.

– Cilj projekta je osnažiti žene koje imaju liderski potencijal da steknu znanja i vještine i efikasno rade u svojim sredinama na prevenciji rodno zasnovanog nasilja i mjerama zaštite, kao i poštivanju ženskih ljudskih prava, uspostavljanju zdravog društva u kojem svaka osoba ispunjava svoje emocionalne i kreativne potencijale, te zdrave i uspješne odnose unutar porodice i šire zajednice uz svesrdnu pomoć ženskih organizacija i institucija koje sinergijski djeluju u svrhu opšteg dobra, saopštili su iz ovog udruženja.

U okviru projekta “Prekidamo tišinu o rodno zasnovanom nasilju” Udruženje žena Derventa juče je održalo konferenciju na kojoj su učestvovale žene liderice iz mjesnih zajednica, predstavnice relevantnih institucija koje se bore protiv nasilja, opštinske komisije za ravnopravnost polova, predstavnice ženskih organizacija iz BiH.

Ovaj susret je značajan zbog isticanja zajedničkog djelovanja protiv svih oblika nasilja.

– Učesnice konferencije imale su priliku da razmijene iskustva i da istaknu značaj ovakvog rada i edukacije, da bolje upoznaju ulogu sigurne kuće kada su u pitanju žrtve nasilja i njihova djeca. Imale su primjedbe na dosljednom provođenju Zakona o nasilju u porodici, posebno kada je u pitanju mjera zaštite odstranjivanje nasilnika iz kuće. Sve učesnice su se složile da samo ekonomski jaka žena može da se bori za svoja prava, poručeno je sa konferencije.

Jedan od zaključaka je i potreba za osnivanjem zadruge za ekonomsko osnaživanje žena u borbi protiv nasilja kao i doškolovanje i prekvalifikacija žena za uspješnije nalaženja zaposlenja. Učesnice su predložile da se ovakva edukacija realizuje u svim mjesnim zajednicama, ali i da se organizuju i druge edukacije, poput kulturnih i drugih manifestacija.

Sa ovog skupa poslana je poruka da se i žene i muškarci udruže u borbi protiv svih oblika nasilja.

                                                                 Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here