Vijesti Magazin Ukrasi za svako dvoriste: Zavirite u zanimljiv svijet betonskih figurica Darka Markuljevića...

Ukrasi za svako dvoriste: Zavirite u zanimljiv svijet betonskih figurica Darka Markuljevića – FOTO

0

Iako su za većinu neupućenih betonske figure donedavno bile sinonimi za uglavnom kičaste „laviće“ na pojedinim grandioznim ogradama, izrada i motivi ovih betonskih obrisa zapravo su prava mala umjetnost.

O tome svjedoče i radovi našeg sugrađanina Darka Markuljevića koje on izrađuje već duže od jedne decenije.

Prvo sam počeo da izrađujem male betonske saksije za svoje dvorište i zapravo je tada krenula i prva prodaja. Ubrzo nakon toga sam počeo da radim stubove za ogradu i male ukrasne figurice. Ispočetka je to bila dodatna zarada, ali kako su kupci naručivali sve više, tako sam i ulagao u proširenje asortimana, prisjeća je Darko svojih početaka.

Sada već izrađuje tridesetak zanimljivih figurica i velikih ukrasa za dvorište čija cijena dostiže i nekoliko stotina maraka. Tu su velike ukrasne česme, rostilji, stubovi za ogradu i kako Darko kaže “to je sada već postao ozbiljan posao za koji se može reci da donosi i zaradu”.

Ipak, nastanak jedne figure je dug proces, a kupovina kalupa predstavlja prvi korak.

Kalup se premazuje specijalnim uljem, a potom se priprema što “masniji” beton sa šljunkom od separacije. Dodaju se aditivi i vlakna, a potom se kalup stavlja na vibracioni sto. Beton u kalupu stoji dva dana, nakon čega se rastavlja, a potom slijedi završna obrada i farbanje, otkriva Markuljević.

Do sada su njegovi kupci najčešće naručivali betonske česme i sitnije figurice koje možete pronaći u našoj galeriji. Sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti na telefon 065/720-965.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here