Vijesti Privreda “Uvoz” radnika jedno od rješenja za Unis

“Uvoz” radnika jedno od rješenja za Unis

1

Iako je ideja o ponovnom pokretanju proizvodnje cijevi u derventskom Unisu aktuelna još od marta, sa početne tačke nikud se nije odmaklo zbog nedostatka radnika, a novi vlasnik jedini spas vidi u uvozu strane radne snage.

Vlasnik trgovačkog lanca Fructa trade Dušan Reljić koji je u februaru ove godine kupio imovinu fabrike cijevi u stečaju za 12,19 mil KM za Glas Srpske kaže da od marta, kada je raspisan konkurs za prijem radnika, tupkaju u mjestu jer je za pokretanje samo jedne pogonske linije potrebno njih 60, a prijavilo se znatno manje.

Jedino rješenje za spas Unisa jeste to da većinu radnika uvezemo iz Turske, Nepala i ostalih zemalja gdje sigurno ima zainteresovanih za rad. To su nisko kvalifikovani radnici i postoje inicijative da se ide u tom pravcu. Uz to, mogli bismo napraviti kamp pored preduzeća da smjestimo te radnike. Za ovakve poslove mogli bi naći radnike u pojedinim afričkim i azijskim zemljama, a i po tom pitanju država se mora što prije uključiti, rekao je Reljić.

Prema njegovim riječima, situacija ništa bolja nije ni kada je riječ o objektima i mašinama u koje je potrebno mnogo uložiti, a da bi proizvodnja počela raniji proračuni pokazali su da je potrebno najmanje 20 mil KM.

Mašine su u procesu remontovanja, nisu bile dobro konzervirane i ima mnogo prepravki, ali i ulaganja. Imamo oko 20 radnika koji to rade, kazao je Reljić.

Neizvjesno tržište, prema Reljićevim riječima, dodatna je prepreka, ali uprkos svemu i dalje ne odustaje od ideje da u tom propalom preduzeću ponovo pokrene proizvodnju.

Ipak i dalje ne gubimo nadu da ćemo nešto uraditi. Još pregovaramo sa partnerima iz Italije, ali oni sve uslovljavaju brojem radnika što mi do sada nismo mogli obezbijediti. Njima se ne čeka, a ni lokalna niti republička vlast nije pokazala interesovanje da se uključe u ovu priču, rekao je Reljić.

Stečaj u Unisu otvoren je 17. decembra 2019. godine, a imovina preduzeća procijenjena na više od 40 mil KM i odlučeno je da se sve prodaje kao cjelina. Prve tri licitacije su propale, a na četvrtoj je preduzeće otišlo u vlasništvo kompanije Fructa trade.

Borba za svakog čovjeka

Dušan Reljić ističe da će sačekati da prođu godišnji odmori, nakon čega bi se moglo znati više o sudbini nekadašnjeg privrednog giganta.

Slična situacija je u cjelokupnoj privredi. Radnik se traži na svakom ćošku, nedostaje ih u ugostiteljstvu, trgovini, skoro u svakoj branši. Jednostavno, borba je za svakog čovjeka, rekao je Reljić.

Glas Srpske

1 komentar

  1. Nista novo.Radnici su otjerani iz Republike Srbske niskim zaradama a poslodavci koji su ih otjerali sad kukaju da nema radnika?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here