Kolumna Politika se petlja u penzionerske izbore

Politika se petlja u penzionerske izbore

1

U Derventi je penzionerska populacija velika, broji više od tri hiljade penzionera. Ovo udruženje funkcioniše na dobrovoljnosti, izjašnjavanjem o plaćanju članarine. Nema penzionera koji nije član, ili je to rijetkost, redovno plaća članarinu, naravno radi interesa i ostvarivanja nekih svojih prava. Ta prava se ostvaruju, uglavnom nakon smrti, a ponešto i rijetko za života. Svaki penzioner plaćanjem članarine obezbjeđuje olakšanje za svoju porodicu nakon njegove smrti.

Politika se petlja u penzionerske izbore

Zašto je baš penzionersko udruženje postalo interesantno za mnoge političke stranke i partije, a i one koji bi sjeli na mjesto predsjednika ? Mnogi su razlozi za to. Omogućeni su načinom organizacije i rada, jer je u pricipu sektaška i furumska. U upravljanju su izraženi grupaški interesi malog broja istomišljenika, povlaštenih penzionera , koji uopšte ne informišu o radu ostalo članstvo. Među ”bijednicima” sa minimalnom penzijom, na takav način može se lako manipulisati i oko malog prsta okretati, da bi dobili neku malu milostinju za subvenciju komunalnih troškova ili kupovinu lijekova.

Nije beznačajno ni jednoj partijskoj organizaciji ili stranci da ima upliva u rad udruženja penzionera, gdje bi se ušićario koji glas na izborima. Eto, ja plaćam članarinu redovno, ali još, za osam godina penzionreskog staža ne znam ni za jedan sastanak koji je održan na bilo kojem nivou penzionera i koju temu,a pogotovo izborni sastanak. Tako je sa najmanje 98 % članstva, koje niko ne benda, niti za bilo što pita. Nešto je bolja situacija po selima.Kako onda dosadašnji predsjednik, koji nije loše radio da organizuje i sprovede izbore?

Takav način rada ovog udruženja pogodan je za manipulacije i prosipanje prašine u lice socijalno ugroženim penzionerima. U svemu je najaktivnija PUP, to jest penzionerska stranka ili Partija ujedinjenih penzionera. Lijepo skraćenica ”pup”, koja simboliše na mladost, pupanje i listanje, ali svi znaju da od starog panja nikad nema mladice i da je uzaludno, baš nas ”starce”, slušati o nekom blagostanju koje nudimo za budućnost mladih. Možda neki dobronamjerni savjet bi dobro došao, ali penzionerska politika bi morala da se kloni kreiranja politike budućnosti, jer su svoju šansu već odavno istrošili i zato smo u ovakvom stanju kakvom jesmo, to se mora objektivno priznati.

Kažu, nezvanično, da je penzionerima u Derventi, direktno iz Banjaluke iz PUP-a došao dopis, kao ”zahtjev”, da predsjednik penzionerske organizacije u Derventi treba da bude glavom i petom predsjednik derventskog PUP-a. Samo se pitam, kakve veze ima politička stranka penzionera sa nevladinim Udruženjem penzionera. Nisu ni drugi baš neaktivni, stranke, partije, pa instaliraju svoje kandidate, samo na perfidniji način, ali je ipak providno. I eto, ti neki bi da prisvoje penzionere za svoje lične interese, kao poslanik Stevančević.

I dotle, dok trvenja i borba oko izbora predsjednika penzionera traju, mnogi od njih od mesa mogu da kupe samo koske ili ”papke”, ali kad i toga ima, jer su papci, kažu, pokupovani već odavno.

Svakako, poistovjećivanje političkih penzionerskih stranaka sa nevladinim Udruženjem penzonera, treba već jednom razlučiti, pa ko hoće u stranku, neka ostavi na miru Udruženje penzionera. To bi valjda trebalo biti jasno svima, a ne da neki aktivisti drže predavanja penzionerima o idejno-političkim pravcima djelovanja o nečem što ne može da se razvije iz već odavno zakržljalog.

Savko Pećić Pesa

PODIJELI

1 komentar

  1. Pa ko će drugi nego Savko da lijepo zbori i svakom loncu poklopac bude a ni sam nezna u koju kategoriju društva trenutno pripada. Ko ti to bogati sugerisao da ovaj tekst napišeš i objaviš? Imao si mnogo tema kada je riječ o pezionerima i udruženjima i nevladinim organizacijama da pišeš i da objasniš koju to oni moć imaju u ovakvim uredjenjima i sistemima sem da budu samo produžene ruke a pretežno vladajućih partija a onda sa za njih ,,bore,, i opozicione partije. Višepartijski sistem je trenutno na djelu i dok se ne promjeni a promjenit se neće sa ovakvom svjeti gradjana koji nisu u stanju da misle svojom glavom. Znamo mi kako se sazivaju, ako se sazivaju sastanci po mjesnim odborima udruzenja penzionera i kako se te aktivnosti vode i ko ih i od kada vodi. Sve probleme penzionera rješavaju tako da nam cvjetaju i grobne ruže…..itd itd…moglo bi se nabrajati u nedogled ali kome?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code