Vijesti Društvo Обиљежено 29 година од ослобођења Дервенте

Обиљежено 29 година од ослобођења Дервенте

0

У Дервенти је данас обиљежен 4. јул – Дан ослобођења града у Одбрамбено-отаџбинском рату, током којег је са овог подручја погинуло 608 српских бораца, а више од 4.000 их је рањено.

Прије 29 година припадници Војске Републике Српске, након жестоких борби са војницима ХВО-а и паравојним формацијама муслиманско-хрватске коалиције, заузели су административни центар града.

Једна од учесника у ослобађању Дервенте је и Младен Црљић из дервенсткког насеља Осојци.

Био сам и као и многи моји другови у акцији ослобађања Дервенте. Почетак је био најтежи. Нисмо жељели да дође до рата, Срби су увијек били слободарски народ. Нормално је да смо се и бојали, али све се превазиђе када се крене, не осјећа се ништа, нема страха. Када смо ушли у град код Дома војске видјели смо трагове мучења, све оно што су урадили према нашем народу- цивилима, каже Црљић.

Градоначелник Симић је рекао да је 4. јули најзначајнији датум у новијој историји Дервенте и Репулике Српске, дан када су српске јединице ушле у град и обезбиједиле слободу и мир свима онима који су се опредјелили да ту живе, без обзира на вјероисповијест, националност или политичко опредјељење.

Дуги низ година ми његујемо ту врсту понашања, Дервента је веома толерантна средина и тако треба. Када обезбиједите толеранцију, међуљудски мир, онда ће кренути привреда, култура, спорт, здравство и школство, рекао је Симић новинарима.

Он каже да је Дервента прешла пут од неразвијене и у рату порушене локалне заједнице, па до града.

Нећемо одустати од идеје да у некој новој расподјели обезбиједимо и облик регионалног центра. Када год се састанемо и положимо цвијеће увијек мислимо на оне који су животе дали – 608 младих живота. Увијек морамо припазити на оне који су дали своју дјецу, а то су родитељи и ближа родбина и у границима у којима је могуће то чинимо. Никада не смијемо заборавити људе који су дали свој дио тијела и мислим да они заузимају значајно мјесто у Дервенти, нагласио је Симић.

Симић истиче да је обавеза и задатак свих да се врати дуг онима који су одбранили Републику Српску.

Предсједник градске Скупштине Борачке организације Дервента Чедо Вујичић је истакао да 4. јулу и његовом значају доприноси тешко вријеме које је претходило, а то је неколико мјесеци опсаде ужег градског дијела, односно цијелог подручја на десној обали ријеке Укрине.

4. јула јединице ВРС су ушле у Дервенту, ослободиле административно сједиште града и донијеле слободу. Тог дана су престали да постоје логори, престала су заробљавања, мучења, тортуре и друго. Ријечју – вратио се живот у Дервенту, рекао је Вујичић.

Он додаје да су највећи допринос ослобађању Дервенте дале двије дервентске бригаде, и то 27. Моторизивана и Осињска.

Не смијемо заборавити и допринос који су дале остале једнице ВРС. Тачан број погинулих није могуће утврдити, јер је ослобађање Дервенте било дио операције пробијања коридора. Увијек морамо споменути и тежак положај припадника ВРС, оних који су донијели слободу у Дервенту, који су сачували Републику Српску. Предстоји нам рад на побољшању стандарда и материјалних примања који имају припадници борачких категорија, каже Вујичић.

Годишњица је обиљежена полагањем вијенаца и парастосом свештеника Српске православне цркве за 608 страдалих припадника ВРС из Дервенте, те свечаним пријемом у Центру за културу.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here