Vijesti Kultura i obrazovanje Објављена књига о црквишту и гробљу Ћелар

Објављена књига о црквишту и гробљу Ћелар

2

Истраживачки центар „Искон“ из Бањалуке завршио је пројекат „Ћелар – старо православно гробље и црквиште“ у оквиру којег је припремљена истоимена књига, пише Глас Српске.

Ћелар је старо српско православно гробље са црквиштем које се налази у дервентском селу Живинице и које је настало највјероватније у XVIII вијеку. На гробљу се налази велики број надгробних споменика из друге половине XVIII и прве половине XIX вијека, те мањи број споменика из ранијег периода.

На Ћелару се, према сачуваним историјским документима, налазила и мања црква – ћелија у којој је служио и поп Јовица Илић који је дигао чувену буну против Турака 1834. године, касније названу Поп-Јовичина буна.

Књига „Ћелар – старо православно гробље и црквиште“, аутора Дамира Кљајића, Жељка Божића и Славена Кузмановића настала је с циљем да на једном мјесту буду приказане све информације о овом локалитету, али и да он буде научно вреднован, те презентован јавности, кажу у ИЦ „Искон“.

Поред „Искона“ издавач књиге је и „Туристичка организација града Дервента“.

У „Искону“ напомињу да је  Ћелар не само значајан културно-историјски споменик већ и свједочанство вијековног постојања православног становништва на овом простору, као и бурних историјских догађаја.

Овај локалитет је, нажалост, из бројних разлога дуго био запуштен и потпуно заборављен и непознат јавности. Гробље је дјелимично очишћено и уређено 2011, а потом и 2021. године, када су обављена и основна археолошка истраживања Ћелара која су спровели археолози музеја у Градишци и Добоју.

Након тих активности, Истраживачки центар „Искон“ покренуо је издавачки пројекат „Ћелар – старо православно гробље и црквиште“. Прво су обављена истраживања доступних докумената и самог локалитета, те фотографисање. Сав материјал је потом обједињен у књигу.

Аутори су у књизи представили локалитет Ћелар дајући доступне податке о његовом положају, историјату, народним предањима, те археолошки преглед споменика и других материјалних остатака (извјештаје археолога), а појашњен је и значај овог локалитета.

Књига је обогаћена бројним фотографијама локалитета из различитих периода, илустрацијама и картографским прилозима.

У књизи је приказан и дио живота дервентских Срба у XVIII и XIX вијеку, који су тада сахрањивани  на овом гробљу и ишли на литургије на Ћелар све до изградње цркве у градском насељу Дервента, које је такође описано у књизи.

Значај пројекта препознали су и Министарство културе и информисања Републике Србије те Републички секретаријат за вјере Републике Српске који су финансирали штампање књиге.

Глас Српске

2 KOMENTARI

  1. Ja sam već ukazao na poslovnost s kojom komunalci u Derventi uništavaju stare srpske spomenike na groblju u Potočanima da bi grobna mjesta prodali i da se na tim starim grobištima postave ogromna mermerna zdanja novih bogataša za dobre pare.Zatrpavaju stare spomenike sa estetskim ugođajem zarad novokomponovanih nakaznih.
    Ako komunalci osjete da imaju neka prava na tom novom lokalitetu uništiće ih prije od ustaša a vidimo da su ih čak i ustaše sačuvali.To je dokaz o postojanju Srba ravnopravno s drugim i prije drugih.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here