Vijesti Društvo Упућене поруке мира: Обиљежена 27. годишњица од ослобођења Дервенте у Одбрамбено-отаџбинском рату...

Упућене поруке мира: Обиљежена 27. годишњица од ослобођења Дервенте у Одбрамбено-отаџбинском рату – ФОТО

0

Прије тачно 27 година припадници Војске Републике Српске, након жестоких борби са војницима ХВО-а и паравојним формацијама муслиманско-хрватске коалиције, заузели су административни центар града.

Тим актом укинути су логори, заустављена заробљавања, мучења и протјеривања српског народа од стране хрватско-муслиманских снага, те се у град вратио живот, поручено је на данашњем обиљежавању Дана ослобођења Дервенте у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Данашњем обиљежавању присуствовао је предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Град Дервента и нарочито српски народ поднио је велику жртву и доказ је колико рат, а посебно грађански, може донијети зла. Дервента је опомена за оно шта нам се не смије дешавати у будућности, да проблеме морамо рјешавати дијалогом, је она опција коју смо морали прибјећи 90-их је најгора опција. Увијек упућујемо поруке мира, са жељом да мир вјечно влада, али исто тако упућујемо и одлучне поруке да смо спремни да бранимо своју слободу и Републику, рекао је Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Предсједник Борачке организације општине Дервента Чедо Вујичић подсјетио је да је са подручја општине Дервента страдало је 608 бораца, а да је више од 4.000 рањено.

На овај датум у Дервенту је закорачила слобода на велика врата, рекао је начелник општине Милорад Симић.

Иако је по порушености била раме уз раме са Вуковаром, Дервента се сваким даном све више гради и обнавља. Данас у Дервенти постоји 820 привредних субјеката, са непуних 7.000 запослених. Овдје је 30-так страних компанија, остало су домаће, свима пружамо руку сарадње и тиме показујемо младим да овдје могу да живе, истакао је Симић, упутивши саучешће свима онима који су у рату изгубили своје најмилије.

Годишњица је обиљежена полагањем вијенаца и парастосом свештеника Српске православне цркве за 608 страдалих припадника ВРС из Дервенте, те свечаним пријемом у Центру за културу.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here