Vijesti Politika 28. sjednica Skupštine grada: Nakon dužih rasprava usvojeni Plan kapitalnih investicija i...

28. sjednica Skupštine grada: Nakon dužih rasprava usvojeni Plan kapitalnih investicija i Budžet za narednu godinu

0

Na današnjem 28. zasjedanju odbornici Skupštine grada Derventa usvojili su Prijedlog budžet grada Derventa za 2024. godine u iznosu od skoro 24,5 miliona maraka, kao i Plan kapitalnih investicija u vrijednosti od 2 miliona KM.

Načelnik Odjeljenja za finansije Mile Strinić pojasnio je da je budžetski okvir 24.481.000, te da je pristiglo sedam amandmana.

Odbornici Duško Vujičić i Sanja Dimitrić su predložili da se izdvoji 195.000 KM za nabavku udžbenika za starije osnovce, a amandman nije podržan jer podržavamo akciju razmjene knjiga koju organizuje Narodna biblioteka u okviru koje se razmijeni oko 100 kompleta. Kada je u pitanju prijedlog istih odbornika da se izdvoji 100.000 KM za sufinansiranje boravka djece u privatnom vrtiću podsjećamo da Gradska uprava već sufinansira boravak djece, a raspisan je i tender za proširenje vrtića tako da je amandman bespredmetan jer više neće biti lista čekanja, rekao je Strinić.

Odbornici SDS, DNS, zajedno sa Sanjom Dimitrić i Duškom Vujičićem, predložili su pomoć porodiljama i novorođenoj djeci, kao i povećanje izdvajanja za stipendije, podsticaje poljoprivredicima, te udruženjima sporta, što je odbijeno sa obrazloženjem da se za ove namjene sredstva već izdvajaju.

Šef kluba SDS-a Branko Katanić je istakao da u budžetu ima prostora da se dodatno stimulišu ove kategorije jer su iznosi za podsticaje duže vrijeme približno isti, iako je došlo do porasta cijena, dok je odbornica Dimitrić rekla da su brojne lokalne zajednice krenule u pravcu besplatne nabavke udžbenika i da je tako trebalo uraditi i u Derventi.

Šef kluba odbornika SNSD Slavko Tomaš je rekao da svi odbornici treba da podrže prijedlog budžeta.

Dokument ima socijalnu i razvojnu komponentu, a već 20 godina budžet konstantno raste i omogućava nesmetano funkcionisanje zajednice. Blago su povećana sredstva za nevladin sektor i boračke kategorije, a zadržani podsticaji za poljoprivrednike, grantovi za sport, stipendije, pomoć porodici djeci i mladima, a Kapitalnim budžetom je predviđeno 2 miliona KM za investicije. Ne smijemo zaboraviti i republičke podsticaje za poljoprivredu koji su ove godine najviši, rekao je Tomaš.

Na kraju, Prijedlog budžeta je dobio 15 glasova podrške naspram 11 uzdržanih.

U nastavku sjednice, nakon višečasovne rasprave, jednoglasno je usvojen i Plan kapitalnih investicija. Zamjenik gradonačelnika Siniša Jeftić je rekao da se radi o dokumentu koji predstavlja kontinuitet politike SNSD-a i kalicije, te da je pristiglo deset amandmana.

Ovo je nadogradnja na neke projekte započete 2023. godine, nekih koje sufinansiraju viši nivoi vlasti i projekata koji se finansiraju iz suficita. Neki od njih su dobra osnova za apliciranje ka višim nivoima vlasti. Za neke od projekata predloženih amandmanima su već ugovoreni poslovi, naglasio je Jeftić komentarišući Plan koji predviđa 30-ak novih projekata.

Nakon pauze, odbornici su usvojili Prijedlog odluke o visini stope poreza na nepokretnosti na području grada Derventa za 2024. godinu, te Prijedlog odluke o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na području grada Derventa za 2024. godinu.

Usvojeni su Prijedlog odluke o ekonomskoj cijeni usluge Javne predškolske ustanove „Trol“ Derventa za 2024. godinu, te Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za oblast predškolskog vaspitanja i obrazovanja za 2024. godinu.

Odbornici su podržali program rada i tinansijske planove javnih ustanova, kao i prodaji gradskog građevinskog zemljišta.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here