Vijesti Politika Aktuelni čas 30. sjednice Skupštine grada Derventa – VIDEO

Aktuelni čas 30. sjednice Skupštine grada Derventa – VIDEO

0

Odbornička pitanja na aktuelnom času 30. sjednice Skupštine grada Derventa su postavljali Maja Pjeranović (SNSD), Drago Simić, Mirko Zemunović (DNS), Branko Katanić (SDS), Sanja Dimitrić (NF), Davor Simić (SNSD) i Mirko Petrić (PDP).

Odbornica Maja Pjeranović je pitanje postavila Odjeljenju za inspekcijske poslove šta je preduzeto i do kakvih informacija se došlo u vezi navoda koji su se pojavili o trovanju pasa.

Na istu temi se nadovezala i odbornica Sanja Dimitrić, tražeći ime nalogodavca i izvršioca postavljanja na zelene površine, trgove i parkove, tvrdeći da ima fotografije više otrovanih pasa i izvještaj veterinara da je u pitanju opasan otrov i za ljude.

Načelnica Odjeljenja za inspekciju Đurđa Pijetlović Dodig je odgovorila da je nakon objave o psu koji je otrovan i koji je liječen u jednoj prnjavorskoj veterinarskoj ambulanti, komunalni policajac obišao grad i nije našao ništa sumljivo niti druge uginule životinje.

Već u ponedjeljak ujutro je obavljen razgovor sa vlasnikom ljubimca koji je dao rutu kretanja koju on dva puta dnevno obilazi sa svojim kućnim ljubimcem; od ulice Nikole Tesle prema Harmanu, potom kroz Ulicu kralja Petra I prema gradskom Hramu kojeg obiđu, pa se ulicom Veljka Milankovića vrate u ulicu Nikole Tesle i odlaze kući.

S obzirom da su pojedinci tvrdili da su zagađene zelene i druge javne površine, inspektor za hranu je po nalogu izašao na teren da traži tragove kreozana, supstance na koju je sumnjao veterinar – da je žute boje, da može biti prah i da se može razrijediti vodom, ali zadržava žutu boju, ali nigdje u gradu i širem dijelu grada nismo pronašli nešto slično.

Radnike Komunalca koji su kosili smo zamolili smo da nam jave ako pronađu išta slično.

Poljoprivredni inspektor je obišao sve poljoprivredne apoteke u gradu da provjeri da li neko ima na stanju navedeni herbicid koji se koristio u vočarstvu u zimskom periodu, a koji je od 2002. godine je zabranjen za uvoz kao i trgovinu.

Veterinar u Prnjavoru je rekao da on sumnja da je to trovanje kreozanom, jako otrovnom supstancom, međutim mi u ovom momentu nismo u okviru naših mogućnosti i naših ovlaštenja, nismo mogli otkriti o čemu se radi. Takođe, nije postojavo veći broj uginulih pasa lutalica ili kućnih ljubimaca.

Drugog spornog psa su hranili zaposleni u restoranu, koji ima izlaze prema ulicama Veljke Milankovića i prema kralja Petra I, a takođe je isto tako hranjen od jedne porodice, a ta porodica tvrdi da je nedavno bio udaren autom.

Ono što je najvažnije, mi ne možemo dokazati da je bilo trovanje otrovom koji se navodi, to je samo pretpostavka, jer taj dio dokazivanja nalazi na toksikologiju se rade samo u Beogradu i to u slučaju ako imate dio trupla koje se šalje na analizu.

Niko se nije obratio inspekciji službeno da istražuje ovaj slučaj, odnosno da prijavi nekakvo trovanje ili nekakve neobične pojave u gradu, ali isto tako, mi smo iz Odjeljenja kontaktirali Policijsku stanicu.

Postupati po objavama po društvenim mrežama je nezahvalno i mi trenutno ne znamo ni da li je bio otrov ni da li ga je neko bacio i inspekcija to nema mogućnosti ni da utvrdi.

Odbornica Dimitrić je prokomentarisala da je bilo još slučajeva i da ovo nije prvi put da se ovako rješava pitanje pasa lutalica, te da se može desiti takva situacija i sa djecom.

Odbornica Pjeranović je rekla da problem nastaje zapravo kada se nepotrebno diže panika preko društvenih mreža i da joj je drago jer ruta puta kojom se kretao vlasnik ne odgovara navodima iz pojedinih objava na društvenim mrežama.

Odbornik Drago Simić je postavio pitanje da li će uraditi sanacija putnog pravca Škola-Malica i da li su nadležni upoznati da je na mostu poznatom kao „Most Mišića“ došlo do deformacije.

Odbornik Mirko Zemunović je skrenuo pažnju da se na izlazu prema Brodu kod Novog mosta nema predviđenog znaka „STOP“, kao da je i ograda na datom mostu u lošem stanju.

Šef kluba SDS-a Branko Katanić je pitao da li su Auto-putevi Srpske odgovorili na inicijatovu lokalne zajednice o prekategorizaciji puta Modran-Osinja i kada se može očekivati početak radova na izgradnji uključenja na auto-put u Osinji.

Srđan Nović, načelnik Stambenog-komunalnog odjeljenja, je rekao da su, po završetku zimske sezone, radnici Odjeljenja na terenu i procijenjuju oštećenja, tako da u narednom nekom periodu možemo očekivati i sanaciju, kao i da je horizontalna i vertikalna signalizacija u postupku nabavke. Inicijativa Auto-putevima je upućena, ali odgovor nije dobijen.

U svom komentaru Simić je istakao da deformacije na putu nisu od ove zimske sezone, ali jeste deformacija na mostu i zamolio da se djeluje što prije.

Odbornik Katanić je razočaran jer nije dobijen pozitivan odgovor Auto-puteva s obzirom da se priključak dosta često pominje u izbornim godinama, te tražio da se inicira uređenje pristupnih puteva koji su prilikom izgradnje auto-puta oštećeni.

Zamjenik Jeftić je rekao da je priključak, kroz dokumente Narodne skupštine, određen gdje će biti, da je ekpropriatisano zemljište, a projektovanje i novac za izgradnju „petlje“ je na finansijerima. Grad u svojim dokumentima planira projekte u blizini takvih objekata, poput industrijske zone i slično.

Odbornika Davora Simića je zanimalo da li je za rekonstrukciju objekta OŠ „Nikola Tesla“ predviđeno 300 radnih ili kalendarskih dana, što je veoma značajno za roditelje i učenike.

Načelnik Odjeljenja za finansije Mile Strinić je podsjetio da je prošlog mjeseca potpisan ugovor sa konzorcijom, a početkom ovog je izvođač i uveden u posao za koji ima rok izvođenja 300 kalendarskih dana.

Odbornik Mirko Petrić je podsjetio da je 2018. godine donesena Strategija razvoja grada s obavezom da se formira multidisciplinarni tim koji će provoditi implementaciju, pa da je interesovalo šta je urađeno od svega navedenoga u tom dokumentu.

Zamjenik gradonačelnika Siniša Jeftić je odgovorio da je u međuvremenu Narodna skupština donijela Zakon o strateškom planiranju koji definiše samu izradu strategija koje mora biti u skladu sa zakonom. Istakao je da se radi o dokumentu koji je na isteku i o jednom kompleksnom i ozbiljnom pitanju koji definiše smjernice razvoja grada, te naveo da će na jednoj od sljedećih sjednica će se donijeti odluka o izradi nove strategije, te analizirati postojeću i izradu nove strategije.

Petrić je rekao da je dijelimično zadovoljan odgovorom, te podsjetio da je i tad bio kritički nastrojen prema dokumentu koji je predviđao da će Derventa jačati kao regionalni centar, da će se stvoriti preduslovi za sekundarno liječenje, da će se raditi reforma obrazovanja, heliodrom i da sad vidimo da smo potrošili pet godina i nismo ništa uradili.

Jeftić je odgovorio da timovi sastavljeni od relevantnih stručnjaka rade na izradi dokumenata, te da se ne slaže da nije urađeno ništa i da se uradilo ipak dosta toga.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here